INICIJATIVA

DP će tražiti od EU da u Dalmaciji osnuje Centar za protupožarne zračne snage

Penava je napomenuo da je Hrvatska jedina članica EU koja nema europsku agenciju na svom teritoriju

Ivan Penava

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je na Splitskoj rivi najavio da će DP zatražiti od Europske unije da u Dalmaciji osnuje Europski centar za protupožarne intervencijske zračne snage te pozvao građane da se priključe toj inicijativi.

Inicijativu je osmislio stručni tim Domovinskog pokreta na čelu sa Željkom Primorcem, a Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine, samu je inicijativu pokrenuo prošle godine.

‘‘Riječ je o osnivanju europskog Ureda za europske intervencijske protupožarne zračne snage. Takav ured ne postoji na razini EU, a za njim očigledno postoji potreba. Da je tako, uvjerili smo se i na vlastitoj koži prilikom nedavnih požara u Dalmaciji i susjednim zemljama, Sloveniji i Bosni i Hercegovini", rekao je Penava te podsjetio da hrvatski piloti i zračne snage vrlo često pomažu od Izraela do Portugala, gdje god je to potrebno.

Penava je napomenuo da je Hrvatska jedina članica EU koja nema europsku agenciju na svom teritoriju, a da, s obzirom na iskustvo, tradiciju i kvalitetu stručnih kadrova kojima raspolaže i uz sve resurse u Dalmaciji, zaslužuje nešto takvo te istaknuo da ideja kreće iz Domovinskog pokreta prema Bruxellesu.

‘‘Pozivam sve koji mogu pridonijeti toj inicijativi da nam se priključe i nadam se da ćemo se u perspektivi izboriti da europski ured i europska agencija budu na tlu Hrvatske‘‘, poručio je Penava.

Dodao je da imaju razrađen prijedlog koji obuhvaća i prijeko potrebnu činjenicu da se taj sustav izdvoji iz MORH-a kako bi bio prihvatljiv civilnom dijelu EU i kako bi ga bilo lakše financirati.

‘‘Objektivno, taj dio priče i spada pod civilnu zaštitu, odnosno Centar za uzbunjivanje 112 i definitivno mislim da tu možemo napraviti dobru priču preko EU fondova, ali i na korist svih građana EU. Dovoljno smo jaki i ustrajni da napravimo sve ono što je potrebno i dobro za hrvatsku državu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:58