IZVJEŠTAJ IZ STOŽERA

DP ganjao ‘magični broj‘, znakovito je što nam je Penava rekao za Milanovića, a i tko je napustio stožer prije fešte...

‘Bit ćemo vrlo značajan faktor na političkoj sceni, nosit ćemo epitet prve najjače stranke iza ova dva krila jedne te iste ptice‘

Ivan Penava

 Damjan Tadic/Cropix

- Ono što sigurno mogu reći jest da smo treća najjača stranka u Hrvatskoj i da ćemo u Saboru imati puno više svojih članova nego u prethodnom mandatu. Očekujemo do kraja večeri i bolji rezultat od trenutnog. Od sutra ćemo sjesti i razgovarati, ali sigurno je da SDSS i Možemo! ni u jednoj varijanti i ni pod kojim uvjetima ne mogu biti naši partneri - poručio je Ivan Penava u svom obraćanju članovima i simpatizerima stranke malo iza 23 sata, koji su euforično pozdravili izjavu o SDSS-u i Možemo!.

- Bit ćemo vrlo značajan faktor na političkoj sceni, nosit ćemo epitet prve najjače stranke iza ova dva krila jedne te iste ptice - istaknuo je gradonačelnik Vukovara, aludirajući na HDZ i SDP.

image

Mario Radić, Slobodan Prosperov Novak i Josip Jurčević

Damjan Tadic/Cropix

No, bez obzira na iskazano zadovoljstvo, jasno je da u DP-u ne mogu biti do kraja zadovoljni s 13 mandata, koliko su imali do trenutka zaključenja ovog teksta. Nije tajna da su računali na minimalno 16 mandata. No, kako god, DP i partneri mogli bi u danima koji slijede držati ključeve Banskih dvora i odlučivati o tome hoće li u njima i dalje stolovati Andrej Plenković ili će se u njih vratiti i Pantovčak napustiti Zoran Milanović.

image

Ivan Penava

Damjan Tadic/Cropix

- Sigurno nećemo po svaku cijenu ići u vlast - rekao je Mario Radić, potpredsjednik stranke, koji je svaki trenutak u kojem nije davao izjave za medije koristio da prati nove objave DIP-a.

image

Mislav Kolakušić, Mario Radić i Stipo Bartulica

Damjan Tadic/Cropix

- Imamo sada 14, ali puno je rubnih mandata i čekamo u IV. izbornoj jedinici još jedan mandat. U svakom slučaju - rastemo. Negdje smo prema dolje, ali puno je više rubnih prema gore, i to može ići na 16-17, a može i ostati na 14. Ne bih gatao - rekao je Radić nakon objave prvih neslužbenih rezultata u 21 sat. Dva i pol sata kasnije DP je pao na 11 mandata, pa se onda vratio na 13. Penava nam je u ranijoj izjavi rekao da je "narod prepoznao autentičnost i poklonio nam povjerenje. Pritom nismo imali neku razvikanu kampanju niti smo uložili puno novca, ali ovaj nam rezultat daje za pravo razmišljati da ćemo ukloniti staru Hrvatsku, odnosno Hrvatsku usmjeriti u pravcu što dalje od ove korupcije, raseljavanja ljudi i propadanja gospodarstva."

image

Atmosfera u stožeru

Damjan Tadic/Cropix

- Čekat ćemo do kraja i vidjeti, ali definitivno sam uvjeren u dobar rezultat, oko onoga koji smo imali na prošlim izborima, oko 16 mandata. Svi misle da ćemo do 22 sata sve znati, ali ja mislim da će tek tada situacija eskalirati - govorio je Penava nešto iza 21 sat, nakon objave prvih neslužbenih rezultata izbora. Na njegovu žalost, situacija je eskalirala u negativnom smjeru po njih. Inače, baš u to vrijeme stožerom DP-a zaorila se pjesma tamburaša. Redale su se domoljubne i navijačke pjesme, ali ne zadugo. Ostali su tamburaši vrlo kratko, otpjevali samo nekoliko pjesama, a onda im je netko od organizatora rekao da je to bilo to. Atmosfera ni do tada nije bila euforična, nije bila ni deprimirajuća, ali definitivno je izostalo žara.

image

Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić

Damjan Tadic/Cropix

Što je noć više odmicala, to je u stožeru DP-a bilo sve manje pjesme i radosti. Tek se izlaskom Penave i suradnika na pozornicu, uz glazbenu kulisu Thompsonove ‘‘Lijepa li si‘‘, za završni govor malo podigla, ali nije to bila pobjednička atmosfera, iako su DP-ovci realno osvojili više mandata nego na prošlim izborima, kada su u koaliciji imali 16 mandata, ali samo osam svojih. Penavi smo, inače, nekoliko puta tijekom noći postavili isto pitanje. Je li se u međuvremenu čuo s Milanovićem?

- Nisam - odgovorio bi svaki put, ali nismo mogli provjeriti je li bio iskren.

image

Atmosfera u stožeru

Damjan Tadic/Cropix

Na spomen da je nekoliko članova DP-a iznijelo različite stavove o potencijalnim budućim koalicijama, Ivan Penava je rekao - "to je tako, naši članovi su vam takvi."

- Dio njih ne želi čuti za HDZ zbog siline korupcije i SDSS-a, uostalom da HDZ nije bio takav kakav jest, mi bismo imali manje članova. Sa SDP-om smo svjetonazorski dalje, ali u ovim okolnostima jasno je da ta opcija dolazi u obzir - rekao je Penava, dok je Radić dodao da je kod njih svakome dopušteno javno iznijeti svoj stav, "što pokazuje demokratičnost, za razliku od HDZ-a, gdje imate redove pingvina koji mogu samo šutjeti i mahati zastavicama." Penavu smo pitali i boji li se "preletača" iz svojih redova u postizbornim kupovinama?

image

Stipo Mlinarić Ćipo i Mislav Kolakušić

Damjan Tadic/Cropix

- Što se tiče DP-a, dakle ne ulazim u ove stranke s kojima smo koalirali na izborima, homogeniji smo od drugih stranaka. Iako, ovi uvijek vrebaju, to je politika i realna mogućnost, ali kad sam sastavljao listu, vodio sam brigu o tome - rekao je Penava, očito misleći prvenstveno na koalicijskog partnera Mislava Kolakušića, koji je već najavio kako oni neće podržati ni HDZ ni SDP, jer da oko njih "treba podići sanitarni kordon". Poručio je da će se, ako njegov glas bude odlučivao, ići na nove izbore, a znakovito je bilo da su on i Ivan Vilibor Sinčić napustili stožer čak i prije Penavina završnog govora.

Kako je izborna noć tekla u stožeru Domovinskog pokreta u cijelosti možete pogledati na OVOM LINKU.

image

Stjepan Jimmy i Barbara Stanić

Damjan Tadic/Cropix
image

Stjepan Jimmy i Barbara Stanić

Damjan Tadic/Cropix
image

Stjepan Jimmy i Barbara Stanić

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49