NAKON NESREĆE

DP: ‘Postoje svjedoci koji tvrde da je Dekanić sam vozio auto, tražimo njegovu neopozivu ostavku‘

‘Bio je sam u autu pa ispada da je uspješniji pronalazač od Rimca koji već pet godina pokušava napraviti autonomno vozilo bez vozača‘

Damir Dekanić

 Vlado Kos/CROPIX

Povodom prometne nesreće u kojoj je sudjelovao HDZ-ov župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, Domovinski pokret zatražio je od njega da podnese neopozivu ostavku. Štoviše, iz DP-a poručuju kako imaju saznanja da je upravo Dekanić upravljao službenom Škodom Superb u trenutku kad se nesreća dogodila.

''Prema prvim informacijama o nesreći, župan je lakše ozlijeđen, a njegov stres izgleda traje još uvijek pa je javnost uskraćena za važne detalje koji bi mogli biti vrlo nezgodni po političku karijeru župana recidivista. I prije tri godine, 29. travnja 2019., Damir Dekanić je u Rokovcima, u alkoholiziranom stanju, udario odostrag vozilo u kojem su bile četiri časne sestre. Jedna časna je tad ozlijeđena, a Dekanić je oštetio i vozilo kojim je upravljao, a bilo je u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Izbjegavanje adekvatne odgovornosti tad ohrabrilo je prijestupnika i u počinjenju novih nedjela. Župan Dekanić je, po njegovom priznanju, bio u autu i pod utjecajem alkohola od 1,44 promila, ali pokušava zataškati nesreću, a po našim saznanjima od više svjedoka, bio je sam u autu pa ispada da je uspješniji pronalazač od Rimca koji već pet godina pokušava napraviti autonomno vozilo bez vozača, a Damir Dekanić ga je već izmislio i vješto čuva patent za sebe'', stoji u priopćenju DP-a Vukovarsko-srijemske županije, koji proziva i HDZ.

''Dekanićeva stranka - HDZ, umjesto da najoštrije osudi ovakvo neodgovorno i opasno ponašanje, koje je prije svega kažnjivo zakonom, stječe se dojam da nepoznati netko štiti župana recidivista. Okolnosti koje su uslijedile nakon prometne nezgode za Uskrs ove godine idu u prilog našem zahtjevu, a cijeli je niz indicija koje sugeriraju da je i u najnovijem slučaju došlo do zataškavanja. Radilo bi se o kaznenom djelu davanja lažnog iskaza iz članka 305. St. 2. Kaznenog zakona, ukoliko bi na temelju takvog iskaza osoba koja nije vozila bila pravomoćno osuđena, kazna je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Sprječavanje dokazivanja iz članka 306. St. 1. Kaznenog zakona čini onaj tko s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza u postupku koji se vodi ili da dar ili kakvu drugu korist kazna je od jedne do osam godina zatvora. Domovinski pokret ovim putem osim neopozive ostavke aktualnog župana Vukovarsko-srijemske županije, traži od nadležnih institucija da objave punu istinu o prometnoj nezgodi, a od Andreja Plenkovića da se javno očituje podupiru li sramotno i neodgovorno ponašanje Damira Dekanića ili će učiniti sve da sačuvaju njegovu fotelju, koja im je izgleda važnija od pravde i sigurnosti naših građana. Ukoliko nije tako, molimo da HDZ napiše nadopunu Zakona o prometu gdje će jedna pravila vrijediti za obične građane, a druga pravila za dužnosnike HDZ-a'', navode iz DP-a.

Podsjetimo, iz Ureda župana u utorak su poslali priopćenje u kojem su naveli da je župan bio suvozač, a da je vozilom upravljao izvjesni K. B., za kojega se zna da nije zaposlenik Vukovarsko-srijemske županije, pa se postavlja i pitanje kako je župan smio dati vozilo na upravljanje neovlaštenoj osobi. U cijeloj priči posebno je zanimljivo, čak i znakovito, da PU vukovarsko-srijemska o ovom događaju i dalje šuti. Niti su o tome dali službeno priopćenje, niti su odgovorili na brojne medijske upite, pa tako i upit Jutarnjeg lista iz čega se može zaključiti i kako policija možda još uvijek nije do kraja razjasnila cijelu situaciju i sve okolnosti ove nesreće. Iz Dekanićeva ureda su, pak, poručili da su sve rekli u današnjem priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:53