(NE)OČEKIVANI PREOKRET

DP spasio HDZ u Splitsko-dalmatinskoj županiji pa se raspao: Novog šefa Skupštine izbacuju iz stranke

Nikola Grabovac, vijećnik DP-a koji nije podržao Šimundića, kaže kako on jedini ostaje u oporbi
Mate Šimundić 
 Vladimir Dugandzic/cropix

Član Demokratskog pokreta (DP) Mate Šimundić izabran je u ponedjeljak za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i time je u trećem pokušaju konstituirana ta županijska skupština i izbjegnuti su izvanredni izbori. No, iz DP-a su zatim objavili da će Šimundića isključiti iz stranke, piše N1.

"Do kraja dana Predsjedništvo Domovinskog pokreta pokrenut će postupak isključenja Mate Šimundića iz Domovinskog pokreta jer je na Županijskoj Skupštini glasovao protivno odluci Stranke.

Na današnjoj Sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Šimundić je za predsjednika izabran uz podršku HDZ-a i Kerumovog HGS-a. Šimundić je izabran s tijesnom većinom 24 od ukupno 47 vijećnika.

"Iako smo od početka isticali da DP ne želi sudjelovati u trgovačkim koalicijama naš Mate je ipak postao žetončić. Neizmjerno mi je žao zbog toga, naročito jer je Predsjedništvo DP-a SDŽ nekoliko puta glasovalo protivno suradnji s Kerumovim HGS-om. Kolegi vijećniku Marku Žaji želim sretan povratak pod skute Ante Sanadera.

Domovinski pokret nastavlja sudjelovati u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije s jednim vijećnikom u oporbi. Hvala našim članovima na riječima podrške, očekuju nas pripreme za unutarstranačke izbore. Život ide dalje, pred nama je velik posao, a mi smo spremni na to", priopćili su iz Domovinskog pokreta, piše N1.

Grabovac: HDZ je dobio ono što je htio

Jedan od vijećnika Domovinskog pokreta Nikola Grabovac, koji je kod glasovanja ostao suzdržan, rekao je da Domovinski pokret nije u koaliciji ni suradnji ni s kime - odnosno dao je do znanja da se stranka raspala u Splitsko-dalmatinskoj županiji, piše tportal.

"Dvoje vijećnika koji su glasali 'za' više nisu članovi stranke", rekao je i dodao da je za njihovu odluku doznao "nekoliko sekundi prije sjednice".

"Naš klub vijećnika nažalost više ne postoji, Domovinski pokret nastavlja svoj rad s jednim vijećnikom u oporbi. Svojim kolegama želim sreću, nadam se da su svjesni onoga što su napravili. HDZ je dobio ono što je htio, to je njihov modus operandi", rekao je Grabovac u izjavi medijima.

Reakcije oporbe

Ranko Ostojić iz SDP-a sarkastično je čestitao Šimundiću i izjavio da je sudjelovao u trgovačkom dogovoru. "Čestitam, nadam se da ste postigli dobru cijenu!", rekao je s govornice.

Mostov Miro Bulj izjavio je kako je HDZ napokon uspio slomiti Domovinski pokret. "Ovo je klasično tezgarenje i izigravanje volje birača", rekao je Bulj.

Predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader kazao je da su građani izabrali vijećnike da bi se natjecali projektima, ne sudjelovali u farsama, a podršku novom predsjedniku Skupštine dala je i Nevenka Bečić iz HGS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:17