‘ČESTITAM ISTRI!‘

Dr. Čivljak: U Fran Mihaljeviću su popunjena stacionarna mjesta, bolesnike ćemo slati u Dubravu

Najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19 je upala pluća jer ona izaziva zatajenje disanja, rekao je
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic
 Boris Kovacev/Cropix

Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izjavio je u Dnevniku HTV-a da su s obzirom na porast broja zaraženih, u toj klinici popunjena sva stacionarna mjesta te da ima tek još mjesta na odjelu na kojemu se provodi opservacija za one za koje se još ne zna jesu li zaraženi.

- Bolesnike koji zahtijevaju bolničko liječenje nakon popunjavanja svih stacionarnih mjesta u našoj klinici upućujemo dalje u Kliničku bolnicu Dubrava, rekao je Čivljak.

Govoreći o kliničkoj slici rekao je da se ona nije promijenila. Svi pacijenti koji se hospitaliziraju su ondje zbog težine kliničke slike, odnosno komplikacija.

- Najčešći razlog za hospitalizaciju bolesnika s Covidom-19 je upala pluća jer ona izaziva zatajenje disanja. U slučaju zatajenja disanja i potrebe za kisikom ili invazivnim metodama liječenja takve bolesnike treba hospitalizirati kako bi im se pomoglo i spasilo život, dodao je.

Istaknuo je da je u zimskim mjesecima veći broj respiratornih infekcija koje zajedno izazivaju veći broj oboljelih. Dodaje da će, kako bude rastao broj oboljelih, rasti i apsolutni broj bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje.

- Neće se klinička slika promijeniti u pojedinca, ali ćemo u ukupnoj populaciji imati veći broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, pa tako i liječenje u jedinicama intenzivne medicine.

Kazao je i da ljudi ponekad misle da je Covid-19 benigna bolest upravo zbog onih prvih pretpostavki da je to smrtonosnija bolest nego što smo mislili te da 1% smrtnosti u općoj populaciji ne znači ništa posebno.

- No iako je smrtnost u općoj populaciji 1%, ovisno od države do države, smrtnost 10% bolesnika koji zahtijevaju bolničko liječenje nije mala. Zato treba upozoriti pučanstvo da se ipak radi o ozbiljnoj i smrtonosnoj bolesti te da je potrebno učiniti sve na njezinoj prevenciji.

Govoreći o mogućnosti "sudara virusa gripe i Covid-19", Čivljak je kazao da postoje skromna iskustva iz zone na južnoj hemisferi, iz Kine i nekih azijskih država u kojima se pokazalo da virus gripe ipak može pridonijeti težini kliničke slike Covid-19, jer kod bolesnika koji su hospitalizirani zbog Covid-a i kod onih koji su umrli od Covid-a bio je veći udio onih koji su imali koinfekciju s nekim drugim respiratornim virusom, a naječšće se radilo o virusu gripe.

- U predstojećoj sezoni gripe možemo očekivati, iako nema naznaka da bi ona mogla biti teža od prethodne sezone, da kod bolesnika kod kojih se dogodi koinfekcija s ova dva virusa možemo imati više komplikacija, težu kliničku sliku, a posljedično i veću smrtnost, rekao je zamjenik ravnateljice Klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Rekao je da se zdravstveni djelatnici boje, od početka epidemije Covid-19, da se među njihovim redovima ne proširi epidemija.

- Ako veći broj zdravstvenih djelatnika bude onemogućen u pružanju zdravstvene skrbi to bi moglo otežati skrb za bolesnike. Stoga apeliram na sve zdravstvene djelatnike, da se oni u prvom redu pridržavaju epidemioloških mjera, ali i svo ostalo pučanstvo Republike Hrvatske.

Odgovarajući na pitanja o cjepivima, rekao je da postoji 10-ak cjepiva koja su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, a to znači da su ona najbliža tome da dobiju licencu i da im bude odobrena primjena.

- Neka se cjepiva primjenjuju u Kini i Rusiji, ali u ograničenim uvjetima. Za sada, u Europskoj uniji i Sjevernoj Americi nijedno cjepivo nije dobilo odobrenje za kliničku primjenu. No nekoliko cjepiva koja su pri kraju kliničkih ispitivanja su izdvojena da bi se mogla naći i na hrvatskom tržištu, dodaje.

Pojašnjava da Hrvatska spada među države EU-a, za koje je prije mjesec dana potpisan ugovor i prednarudžba za 300 milijuna doza cjepiva, za cijelu EU. Riječ je o tzv. oksfordskom cjepivu. Čivljak dodaje kako se očekuje da će, ako završi treća faza kliničkog ispitivanja i kada se ono pojavi na tržištu, onda ono biti dostupno i hrvatskim građanima.

Čestitao je Istri kao regiji da zadrži nisku stopu zaraze te se nada da to nije odraz manje stope testiranja.

- Treba slijediti taj svijetli primjer, da ako se propisane mjere striktno pridržavaju, onda se može među građanima zadržati niska stopa zaraženih koronavirusom, izjavio je Čivljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 15:38