‘OPREZ!‘

Dr. Trobonjača: ‘Sada nije vrijeme za popuštanje mjera, još ne možemo da zaključiti da omikron nije opasan‘

Trobonjača je rekao da u ovom trenutku razmišljati o popuštanju mjera nije uputno ni pametno

Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, dr. med.

 Matija Djanjesic/Cropix

Prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, dr. med., imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rekao je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a kako soj koronavirusa omikron uzrokuje blaže oblike bolesti, ali da ipak treba biti oprezan te da još nije vrijeme da se u potpunosti opustimo.

Komentirajući aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj, s lošim vijestima o broju zaraženih, ali i nešto optimističnijima po pitanju hospitalizacija, Trobonjača je rekao da se omikron u literaturi opisuje kao soj koji uzrokuje nešto blaže kliničke slike nego prijašnji sojevi, te da u većoj mjeri inficira gornje dijelove dišnog sustava, a u manjoj mjeri donje.

- Zbog toga se s jedne strane i brže širi, a s druge strane čini se da sam po sebi uzrokuje blaže oblike bolesti, rekao je Trobonjača za HRT.

Navodi i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune. No unatoč tome, Trobonjača upozorava da treba biti oprezan.

- Budući da ova omikron epidemija traje svega 20-ak dana, dakle, to je premalo vremena da bismo zaključili da taj virus nije opasan i da on neće dovesti do povećanja hospitalizacija i tako dalje, i zaista nije vrijeme da se u potpunosti još opustimo u tom smislu, poručio je Trobonjača.

Trobonjača je rekao da, s obzirom na ipak veliki broj novozaraženih i još uvijek relativno velik broj ljudi u bolnicama u Hrvatskoj, u ovom trenutku razmišljati o popuštanju mjera nije uputno ni pametno.

- Mi moramo sačekati određeno vrijeme i zaista se uvjeriti koje će biti zdravstvene posljedice širenja omikrona prije nego što počnemo razmišljati o popuštanju mjera, rekao je za HRT.

Trobonjača je dodao i da će razina kolektivne imunosti, koju stječemo cijepljenjem i docjepljivanjem, ali i preboljenjem, u konačnici zaustaviti i ovaj virus.

- A što je virus infektivniji, što se lakše prenosi, ta je onda razina kolektivne imunosti puno veća. Ja pretpostavljam da bi za ovaj virus ta razina bila vjerojatno i preko 90 posto, rekao je Trobonjača, dodavši kako naše društvu o ovom trenutku tu razinu nema.

Zaključio je i da će se budući soj, ako bude imunoevazivan, odnosno u stanju izbjegavati imunost koja postoji u nama, možda proširiti u većoj mjeri, ali da bi, ako ga budemo mogli kontrolirati - "a vjerojatno hoćemo" - epidemija visoke razine mogla s vremenom, pogotovo u drugom dijelu godine, prijeći u endemiju te se smirivati tijekom idućih godina, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 15:55