BITKA ZA VINOGRADSKU

Dr. Vatavuk podnio ostavku: ‘Nakon kratkog razgovora s Berošem sve mi je bilo jasno...‘

‘Iz razgovora s ministrom shvatio sam da on dvoji oko smjene Dijane Zadravec‘
Zoran Vatavuk i Dijana Zadravec
 Cropix

Dr. Zoran Vatavuk podnio je ostavku na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, bolnice koja je već mjesecima u fokusu javnosti zbog optužbi za korupciju i krađu, koje iznosi bivša predstojnica Zavoda za radiologiju, dr. Dijana Zadravec.

Kap koja je prelila čašu, prema izlaganju Vatavuka, činjenica je da je ministar zdravstva Vili Beroš dvaput primio Zadravec na razgovor, u trenutku kad ona, prema riječima Vatavuka, blati bolnicu i kolege te je kandidatkinja za ravnatelja.

Razgovarao s ministrom

- Slavodobitno je obznanila u medijima kako je razgovarala s ministrom zdravstva, kojeg je, eto, upoznala sa svojom istinom, jer je on, tobože, informiran samo od druge strane. A druga strana, prema njezinu mišljenju, su v.d. ravnatelja bolnice, predsjednik Upravnog vijeća, inspekcije koje je u bolnicu poslao sam ministar - rekao je Vatavuk i dodao kako je poslije kraćeg razgovora s ministrom zdravstva shvatio da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, kako preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik…

Beroš mu je odgovorio priopćenjem u kojem je, među ostalim, kazao da se zahvaljuje Vatavuku za sve što je učinio tijekom ovih mjesec dana, prije svega na tome što je uspio održati mir u bolnici i organizirati redovito pružanje medicinskih usluga pacijentima.

- Šteta je što je nastojanje da se raščiste problemi u bolnici protumačio kao iskaz nepovjerenja prema njemu osobno, što ne odgovara istini - izjavio je i dodao da će Upravno vijeće u ponedjeljak izvršiti izbor novog ravnatelja KBC-a. Rekao je i da je, što se tiče činjenice da je na razgovor primio Zadravec, već ranije kazao kako je to učinio na njezinu izravnu zamolbu, jer smatra da je nepravedno smijenjena te je zatražila od Ministarstva zdravstva provođenje upravnog postupka radi poništenja navedene odluke.

Vatavuk je u svom izlaganju veći dio govora posvetio Zadravec, za koju kaže kako je optuživala kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali da je zaboravila kako je i sama pisala tadašnjem ravnatelju molbu da joj odobri rad u privatnoj klinici. Naglasio je da su pacijenti u proteklih mjesec dana imali svu skrb te da je vraćen mir među zaposlenike.

- Zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju, koje je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenika, prekomjernog broja odlazaka radiologa iz naše ustanove i na kraju izostanka normalne komunikacije, odlučio sam smijeniti s te dužnosti dotadašnju predstojnicu dr. Zadravec - rekao je Vatavuk i dodao kako je u više navrata tražio da svoje optužbe o mogućem kriminalu u našoj bolnici, zajedno sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje onim državnim tijelima koja su zadužena za istrage i utvrđivanje činjenica.

Završena misija

Za kraj je novinarima kazao da su dvije od tri inspekcije, koje su dosad završile s radom, zaključile kako u bolnici nije bilo kriminala te da liječnici koje je prozivala nisu krivi. Obratio se i prozvani liječnik dr. Vladimir Kalousek, u svoje i ime kolege dr. Čule, te u 9 točaka odgovorio Dijani Zadravec na njezine optužbe, ali i pozvao institucije da provjere porijeklo njezine imovine.

Inače, Vatavuk se obratio prije konferencije Stručnom vijeću bolnice, kojem je pročitao što misli reći te dobio jednoglasnu podršku. Zadravec je, pak, za N1 komentirala kako je ne čudi da je Vatavuk odlučio tako.

- Ostat će zapamćen po mojoj nezakonitoj smjeni. Mislim da je time izvršio svoju ulogu, pa sad može dati i ostavku. Mislim da je njegova misija time završena - smatra Zadravec.

Prioćenje prof. dr. sc. Zorana Vatavuka prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

odlučio sam vam priopćiti da sa današnjim danom podnosim ostavku na dužnost v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice na koju me je imenovalo Upravno vijeće naše ustanove prije nešto više od mjesec dana. U slijedećih nekoliko dana obavljat ću samo tehničke dužnosti.

O svojoj odluci obavijestio sam pisanim putem Upravno vijeće, te u osobnom kontaktu predsjednika Vijeća gospodina Tomislava Dulibića.

Dužnost privremenog ravnatelja bolnice prihvatio sam poslije ostavke ranijeg v.d. ravnatelja u dobroj vjeri da pomognem da naša ustanova, drugi po veličini klinički bolnički centar u Hrvatskoj i najstarija zdravstvena ustanova u glavnom gradu Hrvatske, prebrodi krizu u koju je zapala. Vjerujem da se svi sjećate medijskog cunamija koji je pogodio našu bolnicu, da smo u jednom trenutku postali bolnica -slučaj i da je cijela hrvatska javnost, a posebno naši pacijenti i to oni s najtežim dijagnozama, kao i svi djelatnici bili ozbiljno zabrinuti za budućnost.

Nevoljko, ali odgovorno prihvatio sam ponudu Upravnog vijeća da svojim znanjem i godinama iskustva u ovoj ustanovi smirim stanje, riješim sukobe koji su opasno kulminirali do granica ugrožavanja redovitog rada i prijetnje uskraćivanja medicinskih usluga pacijentima, da vratim mir zaposlenicima koji pošteno i vrijedno rade svoje svakodnevne poslove, a uzročnike problema stavim u okvire naših pravila rada i obveza prema poslu.

U proteklih mjesec dana naši pacijenti imaju redovite usluge, za organizacijske manjkavosti pronalazimo rješenja, vraćen je mir među zaposlenike i vjera da nam svima skupa može biti bolje. Za to sam najzahvalniji svojim suradnicima i najvećem dijelu zaposlenika koji su svoje znanje, vrijeme i energiju usmjerili u rad s pacijentima, zbog čega uostalom i postojimo. Pokazali smo da zajedno možemo biti bolji i uspješniji.

Zbog višegodišnjeg neuspješnog upravljanja Zavodom za radiologiju koje je dovelo do otvorenih sukoba, nezadovoljstva većine zaposlenika, prekomjernog broja odlazaka radiologa iz naše ustanove i na koncu izostanka normalne komunikacije predstojnice Zavoda sa suradnicima, odlučio sam smijeniti s te dužnosti dotadašnju predstojnicu prof. dr. Dijanu Zadravec. Osobno sam preuzeo vođenje i tog zavoda, organizirao sa suradnicima plan rada, osigurao da pacijenti, pogotovo onkološki, dobiju svu potrebnu i redovitu uslugu. Vraćena je opet pozitivna radna atmosfera, vratili su se neki od onih koji su zbog sukoba s ranijom pročelnicom napustili našu bolnicu. O tome vam mogu više svjedočiti liječnici i ostali zaposlenici Zavoda nego ja.

Ono što sam od prof. Zadravec cijelo ovo vrijeme tražio jest da sve svoje optužbe o mogućem kriminalu u našoj bolnici, zajedno sa svim dokazima za koje tvrdi da ih ima, preda na postupanje onim državnim tijelima koja su zadužena za istrage i utvrđivanje činjenica.

Isto tako sam je kolegijalno molio, a zatim i kao v.d. ravnatelja, na temelju naših propisa i pravila i od nje tražio da se suzdrži od javnih istupa u kojima proziva neke od svojih kolega i optužuje za kriminalne radnje, a bez nuđenja dokaza, u kojima blati cijelu bolnicu i sve njene zaposlenike, u kojima se prikazuje kao da je ona jedini borac za istinu i pravdu, a svi ostali u bolnici su na drugoj strani.

Izrekao sam joj mjeru upozorenja s mogućim posljedicama za njen ugovor o radu. Otišla je na bolovanje, ali je to svejedno nije sprečavalo da i dalje nastupa u medijima, da ponavlja već puno puta prožvakanu priču o kriminalu, ali dokaze ne vidi ni hrvatska javnost, a koliko vidim, ni policija ni DORH.

I sam sam javno pozvao policiju i DORH da istraže sve njene navode, da pronađu taj kriminal i da ga predaju pravosuđu, a nama omoguće da radimo svoj posao i da budemo na usluzi hrvatskim pacijentima.

Pa nije vrag da je samo Dijani Zadravec stalo do istine. Zar stvarno netko misli da su svi ostali u KBC Sestre milosrdnice zaštitnici kriminala i kriminalaca?

Tri su inspekcije više od tri tjedna propitivale poslovanje naše bolnice u proteklom razdoblju. Imali su uvid u svaki dokument, mogli su razgovarati sa svakim od zaposlenika, posebno onima zaduženima za pojedine poslovne procese. Ni jednoj od njih veliki borac za istinu i pravdu u liku Dijane Zadravec nije ponudio ni dao niti jedan dokument. Ali se zato iz dana u dan u medijima pojavljivala Dijana Zadravec sa svojom šabloniziranom pričom.

Zakucavala je na stup srama kolegu liječnika za kojeg je samo prije godinu dana govorila da je vrhunski stručnjak svjetskog glasa, kojeg je dizala u zvijezde.

Optuživala je kolegice i kolege za dodatni rad u privatnim klinikama, ali je zaboravila da je i sama pisala tadašnjem v.d. ravnatelju molbu da joj odobri rad u privatnoj klinici.

Tko god joj je proturječio u njenom istinoljubivom naletu odmah se našao na „crnoj listi“.

A onda ona slavodobitno obznanjuje u medijima kako je razgovarala s ministrom zdravstva kojeg je, eto, upoznala sa svojom istinom, jer je on, tobože, informiran samo od druge strane. A druga strana, po njoj, su v.d. ravnatelja bolnice, predsjednik Upravnog vijeća, inspekcije koje je u bolnicu poslao sam ministar.

Poslije kraćeg razgovora s ministrom zdravstva shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik …

Jednom riječju, da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti.

Zahvaljujem svim suradnicima i svim zaposlenicima na podršci ovih mjesec dana. Želim da netko drugi nastavi ovim putem očuvanja mira u bolnici i stvaranja uvjeta za normalan rad zaposlenika i punu posvećenost pacijentima.

Priopćenje koje potpisuju Branimir Čulo i Vladimir Kalousek

S obzirom na javno blaćenje nas od strane kolegice Zadravec i prozivke za kriminal od iste, smatramo da moramo prema javnosti odgovoriti na izrečene optužbe. Kolegica je iznijela niz laži i neistina na koje smo primorani odgovoriti.

Dijana Zadravec nas je optužila da krademo materijal iz državne ustanove. Materijali koji su po njoj „ukradeni“ ne mogu se koristiti ni u jednoj privatnoj ustanovi. Doktor Čulo ne radi, niti je ikada radio u privatnoj ustanovi. Doktor Kalousek, uz odobrenje matičnog KBC-a povremeno radi u klinici Neurospine, međutim taj mu materijal tamo nije od nikakve koristi.

Navodni kriminal kolegica nije mogla otkriti „slučajno“, već je riječ o proceduri o kojoj je bila obaviještena, a na koju je bolnica bila primorana jer ona sama nije radila svoj posao. Iz samo njoj poznatih razloga držala je u ladici potpisane papire za 60 pacijenata, i time onemogućavala fakuturiranje i isplatu prema dobavljačima, što je posljedično uzrokovalo zastoj u nabavi potrošnog materijala i time ugrozila rad elektivnog i hitnog programa angiosale. Na naše pritužbe da nemamo materijale za rad hitne službe koji je prouzrokovala kolegica svojom opstrukcijom i držanjem papira u ladicama (moguće zbog ucjene prema dobavljačima što bi DORH trebao provjeriti), započinju optužbe prema dr. Kalouseku da je kriminalac i da nelegalno nabavlja materijale.

Od kada je dr.Zadravec postala voditelj Zavoda za Radiologiju , 2016 godine , slovom i brojkom je bila u prostorijama angio sale četiri( 4) puta , no svake godine su joj se nosili registri učinjenih pacijenata i potrošenog materijala , znači od 2016. godine ona je vidjela svaki papir i potrošeni materijal od pacijenta. Da je kolegica ikad pitala (a nije), zašto naručujete više materijala od potrošenog, dobila bi normalni odgovor - uz potrošeni materijal se dodatno naručuje više materijala tako da bi imali materijala za hitne pacijente, te kod elektivnih ako se dogodi potreba za dodatnim materijalom. Takav „višak“ se nalazi u ormaru pod ključem , u ovih 14 dana napravili smo rupturiranih i nerupturiranih aneurizama gdje smo potrošili više od 30 coilova , pacijenti su svi živi i dobro. Da nismo imali „višak“, tko bi ih onda liječio?

Nevjerojatno, ali istinito, naša bivša šefica ne poznaje ove zahvate, niti materijal potreban za njih, jer ih sama nikada nije izvodila. Naime, program neurointervencijskih procedura su započeli 2013. upravo dr. Čulo i dr. Kalousek po dogovoru na razini bolnice (prof. Šerić , prof. Vargek i prof. Rotim) o nužnosti tih procedura u našoj ustanovi. Oboje se školujemo vlastitim novcem i o svojem trošku putujemo po Europi i svijetu i stječemo znanje da bi mogli to primijeniti u našoj ustanovi . Uvodimo nove grane liječenja u našu bolnicu ( endovaskularno liječenje rupturiranih i nerupturiranih aneurizma , AVMa . Uvodimo liječenje ishemijskog moždanog udara – vađenje ugrušaka iz krvnih žila mozga) , te naši rezultati ukazuju na sveukupno smanjenje mortaliteta i morbiditeta naših bolesnika , što je prepoznato u Europi - dr.Kalousek postaje voditelj Istočno Europske regije pri Europskom društvu gdje je zahtjev od Europe da se preslika naš model u Rumunjsku , Bugarsku itd. Tako nešto se ne postiže stranačkom iskaznicom, niti krađom materijala.

Zašto smo imali nekompetentnu osobu za pročelnicu, koja se nije pokazala ni kao dobar menadžer? Postavite pitanje onima koji su je imenovali.

Dok je Dijana Zadravec olako optuživala svoje kolege da ne rade dovoljno, te pričala o normi od 10 pacijenata dnevno, mi uopće ne znamo gdje se ona nalazila za vrijeme prve COVID krize (od 3. do 6. mjeseca) prošle godine. Prema nama dostupnim podacima, u cijeloj godini je očitala samo 250 nalaza.

Nakon što tri inspekcije nisu utvrdile niti nastalu štetu niti kriminal, što je sljedeće? Zašto nas DORH ne zove na razgovor, a navodno smo tamo prijavljeni? Podsjećamo da je lažna prijava kaznenog djela također kazneno djelo. Mi smo privatne tužbe za klevetu već pokrenuli i čekamo ročište.

Što se tiče navodno borbe kolegice Zadravec protiv rada u privatnim klinikama, javnost treba znati da je ona sama potpisivala drugim doktorima dozvole za rad privatno, da je sama tražila dozvolu za rad privatno, a sada se predstavlja kao borac protiv toga. Bilo bi licemjerno da to ona zaista misli, međutim ona to radi smišljeno, da bi bacala pijesak u oči i skrenula pažnju sa svojih krimena.

Spremni smo na istragu koja će vještačiti put novca, ali zahtjevamo da se vještači i njeno porijeklo imovine, rad društva kojeg vodi pri Hrvatskom lječničkom zboru i njezinu komunikaciju s dobavljačima opreme, jer imamo razloga sumnjati da smo kolateralne žrtve njenog neuspješnog pokušaja ucjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:51