IPAK RAZOČARANJE

Dr. Vesna Bosanac: Tadić nije donio nijedan originalni dokument

 Damir Glibušić/CROPIX

VUKOVAR - Od 25 vraćenih protokola samo su četiri vrlo važna. Ipak, to nije originalna bolnička dokumentacija čiji povrat tražimo - rekla je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac.

Novinarima je danas dr. Bosanac pokazala preslike dokumentacije koje je za prošlotjednog posjeta hrvatskoj strani u Vukovaru predao predsjednik Srbije Boris Tadić, istaknuvši kako su od dokumenata najvažnije tri bilježnice u kojima je osoblje bolnice rukom upisivalo sve bolesnike primljene do 18. studenoga 1991. godine.

Važan je i bolnički popis 517 poginulih osoba u Vukovaru, koji je sastavio policajac iz osiguranja bolnice koji je do danas na popisu nestalih, dok ostala “vrlo različita” dokumentacija nema toliki značaj jer se, primjerice, radi i o evidencijama s patologije datiranima do 1988. godine ili tzv. bilježnici poštanskih punomoći. Od srbijanskih vlasti, dodaje, i dalje očekuje povrat originalnih dokumenata s originalnim povijestima bolesti i rengenskim snimkama koji su se 20. studenog '91. nalazili pored svakog bolesnika.

Dr. Bosanac napominje i da bolnica, osim povijesti bolesti koje su pojedini pacijenti sami iznijeli iz Vukovara, nema niti jedan originalni dokument jer su svi, nakon 18. studenog i sloma vukovarske obrane, odneseni u Beograd, na tamošnji Vojni sud i VMA. Prema riječima dr. Bosanac, iz vukovarske bolnice je dva dana nakon ulaska u grad bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba, odvedeno 255 ranjenika, medicinskog osoblja i civila, među kojima troje malodobne djece i trudnica - 200 ih je ubijeno na Ovčari, dok se za ostalima traga.

U trenutku pada grada, u bolnici je bilo 450 ranjenika i bolesnika, od kojih 170 teških i nepokretnih te oko 350 članova medicinskog osoblja i njihovih obitelji, a u bolnici je spas potražio i veliki broj civila. Bili su i pripadnici ZNG-a i policije angažirani na osiguranju bolnice, ali nije bilo nikakvih preodjevenih branitelja - rekla je dr. Bosanac.

- Sramotno je i od Vojislava Stanimirovića, ali i ljudi iz SDSS-a koji su tumačili njegove izjave, da iznose takve stavove u danima kad se sjećamo žrtava koje su mučki ubijene nakon pada Vukovara. Tako samo pokazuju koliko ne poštuju žrtve, pa je bolje da šute - komentirala je.

Dodala je i da su iz bolnice tijekom tromjesečnih napada na Vukovar slali bezbrojne pozive za pomoć, no uspjeli su do 20. listopada '91. evakuirati 174 ranjenika, dok su ostali u bolnici dočekali okupaciju grada. Podsjetila je i na pregovore s europskim promatračima i sporazum o evakuaciji bolnice u okupiranom gradu, koji nije ispoštovan, a major Veselin Šljivančanin u bolnicu nije pustio ni Međunarodni Crveni križ..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:39