SASTANAK U ZAGREBU

Dragan Čović zahvalio Andreju Plenkoviću na zalaganju za BiH i hrvatski narod

Na sastanku su razmatrali stanje u regiji, osobito Bosni i Hercegovini, te istaknuli važnost usvajanja Strateškog kompasa EU

Dragan Čović

 Antonio Balić/Cropix

Premijer Andrej Plenković primio je predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića koji mu je zahvalio na ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini, priopćili su u srijedu Banski dvori.

Na sastanku su razmatrali stanje u regiji, osobito Bosni i Hercegovini, te istaknuli važnost usvajanja Strateškog kompasa EU i zaključaka Europskog vijeća o BiH nakon rasprave na inicijativu Hrvatske, navodi se u tekstu priopćenja.

Čović je zahvalio premijeru Plenkoviću na "ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini u vezi usvajanja Strateškog kompasa".

Europsko vijeće, koje čine čelnici 27 država članica, potvrdilo je prošli tjedan Strateški kompas, dokument o obrambenoj viziji EU-a u sljedećih nekoliko godina u kojem se izričito, na inzistiranje Hrvatske, spominje ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH.

Plenković i Čović ocijenili su relevantne dokumente usvojene na razini EU-a proteklog tjedna važnim političkim porukama kojima je potvrđena ustavna arhitektura BiH, uz ravnopravnost tri konstitutivna naroda, navodi se.

Ujedno, riječ je o snažnoj podršci čitavoj BiH kao i poticaju EU-a za postizanje dogovora o izbornom zakonu BiH. To je ključan element za stabilnost i funkcionalnost BiH, koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU i NATO-u.

U tekstu se dodaje da je Plenković pozvao sve političke aktere u BiH na nastavak pregovora i poduzimanje dodatnih napora za postizanje dogovora, koji je iznimno važan za budućnost BiH.

Vlada RH i diplomacija nastavit će razgovore na svim razinama kako bi u ovoj završnoj fazi pomogli da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustavnoj reformi i o reformi izbornoga zakona u BiH, istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 09:28