hoće li na slobodu?

Dragan Kovačević ipak odustao od priznanja? Novi manevar obrane bivšeg šefa Janafa

Kovačevićeva obrana na kraju je ipak podnijela žalbu protiv rješenja o određivanju istražnoga zatvora
Dragan Kovačević
 Damjan Tadic/Cropix

Je li zamisao bivšega direktora Janafa Dragana Kovačevića da želi sve priznati te time sebi isposlovati puštanje na slobodu, prošlo svršeno vrijeme?

O tome odvijaju li se još uvijek između njega i Uskoka pregovori o nekoj eventualnoj novoj Kovačevićevoj dopuni obrane, jučer nitko nije želio ništa reći, međutim dogodilo se nešto što bi moglo ukazivati da je Kovačević odustao od eventualnoga priznanja.

Naime, njegova obrana na kraju je ipak podnijela žalbu protiv rješenja o određivanju istražnoga zatvora, što u najmanju ruku ukazuje da Kovačević više isključivo ne računa na mogućnost da priznanjem ishodi puštanje iz Remetinca.

Žalbe na istražni zatvor već su ranije podnijeli svi ostali osumnjičenici, bivši direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić, vlasnik tvrtke Cefis Ivan Širić te direktor tvrtke M.G.S. Edo Seifried, no nije je podnosio Kovačević koji je u to vrijeme sam zatražio da iznese dopunu svoje obrane.

Nakon što se u ponedjeljak, iza zatvorenih vrata uskokovoga sjedišta u Vlaškoj, ispitivanje po svemu sudeći nije odvilo kako je to Kovačević najavio, nije zatraženo niti njegovo puštanje iz istražnoga zatvora. Spekuliralo se da bi nakon toga Kovačevića možda ponovno trebao iskazivati na Uskoku, no onda se, prije dva dana odlučio na žalbu.

Kako neslužbeno doznajemo, u žalbi se ne spominje išta vezano uz njegovo iskazivanje, već se njome naprosto osporava pritvaranje. Naime, Kovačeviću, i ostalima, istražni zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, njih tridesetak, što znači da će oni, nakon što Uskok ispita te svjedoke, biti pušten na slobodu.

Činjenica da je on priznao bilo što od događaja koje mu Uskok inkriminira, umanjivala bi mogućnost da on utječe na te svjedoke, jer bi značilo da je on svoj stav o tim događajima već iznio. O žalbama Kovačevića i ostalih uskoro bi trebalo odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 04:25