SUSRET U WASHINGTONU

Dragan Primorac u SAD-u održao sastanak s dva važna američka senatora

Tijekom brojnih susreta na Capitol Hill-u, prof. Primorac se susreo s članom odbora američkog kongresa za nacionalnu sigurnost

Dragan Primorac

 Privatna arhiva

Američki senatori Benjamin Cardin iz savezne države Maryland i Christopher John Dodd iz savezne države Connecticut susreli su se s prof. dr. Draganom Primorcem tijekom njegova posjeta Washingtonu

Senator Cardin član je Odbora za vanjske poslove, Odbora za financije, Odbora za zdravstvo, Odbora za Europu i regionalnu sigurnosti američkog Senata a poznat je kao političar koji tijekom svoje političke karijere nije izgubio izbore.

Senator Christopher John Dodd, iz savezne države Connecticut, višegodišnji je prijatelj i jedan od najbližih suradnika predsjednika Bidena s prof. Primorcem je započeo suradnju još ranih 90-tih godina kad je Primorac uz potporu AmeriCares i Barbare Bush, supruge tadašnjeg predsjednika George H.W. Busha, zajedno s direktorom forenzičkog instituta državne policije Connecticut-a, prof. Henry Leem pokrenuo projekt identifikacija žrtava Domovinskog rata koristeći DNA tehnologiju.

Prof. Lee, najugledniji je američki forenzičar koji je obnašao dužnost i Povjerenika za javnu sigurnost savezne države Connecticut, a svojim svjedočenjem u američkom Kongresu 90-tih godina značajno je doprinio utvrđivanje istine o Domovinskom ratu.

Tijekom brojnih susreta na Capitol Hill-u, prof. Primorac se susreo s članom odbora američkog kongresa za nacionalnu sigurnost, kongresmenom Michaelom Turnerom (R). Turner ga je obavjestio da su on i predsjednik parlamentarne skupštine NATO-a, kongresmen Gerry Connolly, predložili američkom Kongresu osnivanje „Center for Democratic Resilience“ u sastavu NATO-a, te da je Kongres upravo prihvatio prijedlog.

Tijekom razgovora, i kongresmen Brendan Boyle, je istaknuo da je suradnja država članica NATO-a danas snažnija nego ikada do sada, no da je valja sustavno razvijati na načelima demokratskih vrijednosti koje djele članice Saveza, posebice u kontekstu razvoja situacije u Ukrajini. Kongresmen Bolyle u javnosti je poznat kao prvi zastupnik u američkom Kongresu koji je podržao kandidaturu Joe Bidena za predsjednika SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:14