CITIRAO STEVEA JOBSA

'DRAGI STUDENTI, VAŽNO JE UVIJEK OSTATI GLADAN' Premijer Orešković citirao Stevea Jobsa i nasmijao pola dubrovačkog kampusa

 Goran Mehkek / EPH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković je u Dubrovniku je sudjelovao na konferenciji „CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy“. Skup su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, a na njemu će biti predstavljen Centar za industrijski razvoj (CIRAZ) kao dio strategije primjene inovacija u jačanju gospodarstva. Skup podupire i HAZU s obzirom da je dio Vladine strategije jačanje inovacija i suradnja poduzetništva s obrazovnim institucijama, piše Dubrovački vjesnik.

- Hrvatska ima dugu strategiju inovacija. Dali smo svijetu Teslu, Penkalu, padobran, torpedo i kravatu. U novije vrijeme zadivljuju me i nove inovacije, tako na primjer kad iz kafića mogu platiti SMS-om parking ili pak električni automobil kojeg sam vidio kod gospodina Rimca. To je pravo čudo. No, prema svim pokazateljima Hrvatska daleko zaostaje za EU-prosjekom s manje od sedam inovacija na milijun stanovnika. Daleko smo ispod prosjeka EU koji ima više do 100 patenata na milijun stanovnika. Glavni razlog zaostatku nedovoljan je fokus na investicijama. Hrvati su dobri inovatori, no 'zapinje' u primjeni inovacija u tržišnom uspjehu, kazao je premijer.

Predsjednik Vlade studentima na Kampusu Sveučilišta poručio je da na posao uvijek dolaze željni novih znanja ili "kako bi Steve Jobs rekao: važno je uvijek "stay hungry", zaključio je Orešković i nasmijao publiku.

Gost dubrovačkog skupa je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta , Predrag Šustar koji je najavio skoru reformu strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj kojom će se jače povezati gospodarski sektor i edukacija. Komenitrajući podatak o tome kako 70 posto mladih želi iseliti iz Hrvatske ministar Šustar kazao je kako odlazak mladih vani sam po sebi nije loš, no loše bi bilo da većina njih nakon stečenih poslovnih iskustava i ostane izvan Hrvatske.

Hrvatska za povećanje konkurentnosti gospodarstva iz EU-fondova do 2020. na rasploaganju ima 664 milijuna eura, a hoće li oni biti povučeni ovisit će o spremnosti za povezivanjen vertikale znanosti s poduzetništvom te nastojanjima Vlade da ukloni barijere investitotima, zaključeno je na skupu, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:34