AFERA NA PRISAVLJU

DRAGO ĆOSIĆ DILAO KARTE ZA FINALE SP-A? HRT SE OGLASIO O MEĐUNARODNOM SKANDALU KOJI JE OTKRIO JUTARNJI LIST 'Obavijestili smo nadležna državna tijela'

Drago Ćosić
 KRASNODAR PERSUN, Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija pokrenula je postupak utvrđivanja povrede radne obveze za nekoliko svojih djelatnika vezano za zloupotrebu ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, za utakmice na kojima je nastupila Hrvatska nogometna reprezentacija, priopćeno je s HRT-a.

'Nakon što su se četiri ulaznice za finale Svjetskog nogometnog prvenstva pojavile u prodaji, FIFA (Svjetska nogometna organizacija) zatražila je od EBU (Europska unija javnih televizija), čiji je HRT član, objašnjenje o okolnostima pojavljivanja spornih karata u prodaji. Odmah nakon zaprimljene službene informacije od EBU, HRT je poduzeo sve potrebne mjere i radnje te o tome obavijestio nadležna državna tijela radi provođenja daljnjih izvida', dodaje se u priopćenju HRT-a.

Kako je Jutarnji list prvi danas otkrio, naš ugledni televizijski voditelj Drago Ćosić, koji je iz Rusije za HRT izvještavao sa Svjetskog nogometnog prvenstva, navodno je sudjelovao u prodaji ulaznica za nogometne utakmice na crnom tržištu.

Cijena jedne takve nelegalno prodane ulaznice za finale između Francuske i Hrvatske iznosila je gotovo 20.000 eura, a priča se da su na crnom tržištu nuđene čak četiri karte za tu utakmicu. Karte, doznajemo, u konačnici ipak nisu bile prodane, jer je njihova prodaja bila u posljednji tren blokirana od FIFA-e.

Pokrenuta istraga

Cijela priča zakotrljala se zahvaljujući Fédération Internationale de Football Association (FIFA), koja je od European Broadcasting Uniona (EBU) zatražila očitovanje o tome zbog čega se ulaznice koje su dodijeljene EBU na crnom tržištu prodaju po vrtoglavim iznosima. EBU je potom zatražio očitovanje od HRT-a, jer su, prema serijskim brojevima, to bile ulaznice koje je dobio HRT, naša javna radiotelevizija, koja je pronosila sportski spektakl iz Rusije. EBU je potom kontaktirala ravnateljstvo HRT-a, tražeći objašnjenje.

Članovi ravnateljstva u prvi tren nisu mogli povjerovati onome što čuju, jer pojma nisu imali da je netko u ime kuće zatražio i dobio ulaznice. Odmah je pokrenuta istraga te su na razgovor pozvana dva HRT-ova djelatnika. Radi se o sportskom komentatoru i međunarodnom koordinatoru, a neslužbeno doznajemo da je riječ o Dragi Ćosiću i Saši Dediću.

- Prozvani kolege ravnateljstvu su kazali kako su oni ulaznice za utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu podijelili svojim prijateljima te da pojma nemaju jesu li ih ti njihovi prijatelji iskoristili za odlazak na stadione ili su ih prodavali. Međutim, daljnja istraga pokazala je da je u ime HRT-a čak četrdeset ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo zatraženo nekoliko mjeseci prije početka tog velikog sportskog događaja, kao i da nitko službeno s HRT-a nije znao da je netko te ulaznice tražio. Sigurno je nadalje da karte nisu dobili ni djelatnici HRT-a, niti naši poslovni partneri - kaže naš izvor s HRT-a, koji ističe kako je ovaj skandal ogromna mrlja na ugledu Hrvatske te samog HRT-a.

Bez znanja HRT-a

- Preko EBU i FIFA-e doznali smo da su dva naša djelatnika u ime HRT-a, bez našeg znanja, tražila i dobila ukupno četrdeset ulaznica, kojima su potom raspolagali prema vlastitom nahođenju - dodaje naš izvor sa zagrebačkog Prisavlja, koji napominje kako je u tijeku disciplinski postupak protiv dva HRT-ova djelatnika koji bi, predviđa, mogao završiti najstrožom mogućom mjerom - otkazom.

Na HRT-u zasad službeno ne žele komentirati skandal:

- Nemamo komentara, ali možemo potvrditi da je interni postupak u tijeku - rekli su nam s Prisavlja. O cijeloj priči, kažu nam s HRT-a, obaviješten je i DORH.

Što na sve ovo kaže Drago Ćosić?

- Žao mi je, ali baš ništa na ovu temu ne mogu niti kazati, niti komentirati - rekao nam je Ćosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2022 19:25