BIVŠI GLAVNI TAJNIK HDZ-A

DRAGO KRPINA 'HDZ-ov program je zasnovan na kršćanskim vrednotama, a ako je nešto u tom smislu dvojbeno, meni je stav biskupa svakako najrelevantniji'

Na fotografiji: Drago Krpina
 Luka Gerlanc / CROPIX

Gost emisije Pressing na televiziji N1 bio je bivši glavni tajnik HDZ-a Drago Krpina, koji je prije nekoliko dana oštro kritizirao premijera Andreja Plenkovića zbog najave ratifikacije Istanbulske konvencije. Krpina je također zatražio raspisivanje stranačkog referenduma o spomenutoj temi.

- Mi smo u Benkovcu slavili 28. godišnjicu poznatog osnivačkog skupa HDZ-a na kojem je pokušan atentat na predsjednika Franju Tuđmana. Predsjednik inicijativnog odbora koji je inicirao taj skup bio sam ja osobno pa sam uglavnom svake godine držao govor, nije to u tom pogledu ništa neobično. Bili su tamo lokalni stranački dužnosnici, a Lovro Kuščević bio je izaslanik premijera Andreja Plenkovića. S obzirom na okolnosti užarenih rasprava o toj glasovitoj Istanbulskoj konvenciji iskoristio sam da putem njegovog izaslanika uputim poruku, a temeljna je bila ta da mi smatramo da bi bilo za HDZ korisno, a i za Hrvatsku, da se stišaju te ideološke užarene rasprave i da se odgodi ratifikacija i da se po donošenju novog Statuta stranke, koji je inicirao osobno Andrej Plenković, unutar članskog referenduma članstvu omogući da na najdemokratskiji način odluči o tom pitanju. Nešto slično su učinili članovi SPD-a u Njemačkoj kada su odlučivali o velikoj koaliciji u Njemačkoj, rekao je na početku razgovora s voditeljem Petrom Štefančićem Drago Krpina.

- Ne znam kakva je bila reakcija Andreja Plenkovića. Nisam se raspitivao, nema u tom govoru ništa spektakularno. Iza svake riječi koju sam tamo izgovorio stojim do kraja. Nije bilo riječi o predsjedniku stranke, gospodinu Andreju Plenkoviću, nego o namjeri da se donese jedna politička odluka koju je, isitna, on inicirao, a ja osobno smatram da je prijedlog pogrešan i da za HDZ nije dobar, kazao je Krpina.

Komentirao je i navodni žestoki verbalni napad Božidara Kalmete na njega.

- Gospodin Kalmeta je govorio iza mene i on se nije nijednom jedinom riječju osvrnuo na ono što sam ja govorio. Gospodin Kalmeta o mojim prijedlozima, mojim komentarima vezanim za Istanbulsku konvenciju nije izustio ni jedne jedine riječi. Održao je jedan, rekao bih pristojan i korektan govor u kojem je govorio o zaslugama Aandreja Plenkovića za pobjedu na zadnjim parlamentarnim izborima. Mislim da je sve što je Kalmeta rekao točno. Smatram da za pobjedu na izborima najveća zasluga zaista pripada Andreju Plenkoviću. No, ja u svom govoru nisam govorio o tome. Ja i gospodin Kalmeta smo razgovarali o Istanbulskoj konvenciji u četiri oka prije i poslije službenog dijela. Isto sam razgovarao s Lovrom Kuščevićem. To što smo razgovarali u četiri oka ne bi bilo u redu reći javno. Između mene, Kalmete i Kuščevića nikakvih polemičkih tonova nije bilo, rekao je Krpina.

Kaže kako i dalje smatra da su sporni dijelovi koji se tiču te famozne rodne ideologije, da su oni u suprotnosti s člankom drugim Statuta HDZ-a i općenito sa svjetonazorskim i ideološkim temeljem HDZ-a.

- Zašto je autorima teksta bilo potrebno jedan plemenit dokument, s plemenitim ciljevima zloupotrijebiti da u njega, kao kukavičje jaje, podvaliti neke termine, pojmove, kvalifikacije koje sa zaštitom žena od nasilja nemaju veze.

Ja slušam glas svoje savjesti i čitam ono o čemu raspravljam. Svakodnevno čitam Sveto pismo, idem svake nedjelje na misu. Nisam neki zadrti vjernik, apsolutno ne isključivi. Poštujem ljude koji ne idu u crkvu, ateiste, ali tražim i da se poštuje moje uvjerenje. Kao član HDZ-a poštujem Statut i programske dokumente svoje stranke. Rekao sam da u Statutu stoji da HDZ svoj program temelji na kršćanskim vrednotama, i ako se pojavilo jedno dvojbeno pitanje, je li nešto u skladu ili nije u skladu s tim vrednotama, onda su mi u tom slučaju svakako najrelevantniji katolički biskupi u Hrvatskoj, smatra Krpina.

Osvrnuo se i na koaliciju HDZ-a s HNS-om i SDSS-om.

- Ja sam se o tome očitovao kada je trebalo donijeti odluku. Ja sam tada rekao - osobno nisam siguran, vrijeme će još pokazati - da koalicija s Miloradom Pupovcem i s Vrdoljakom HDZ-u neće donijeti nešto puno bolje nego koalicija s Mostom. To je bila odluka koja je tada donesena, međutim vrijeme će dokazati koliko je ta odluka bila ispravna.

Ja osobno mislim da ako bi se stvorila situacija da pod svaku cijenu treba održavati većinu, u tom slučaju apsolutno smatram da su daleko, daleko bolje rješenje prijevremeni izbori.

Meni je žao ako HDZ bude prisiljen i ako prihvati bilo kakve ucjene, ultimatume i da se pod svaku cijenu većina mora održati... Osobno nikad ne bih pristao da Vlada financira jedan list poput Novosti Milorada Pupovca u kojemu se iz mjeseca u mjesec širi najotvorenija mržnja prema Hrvatskoj kao takvoj. Financira se i zato jer je Pupovac došao u situaciju da svojim glasom može srušiti Vladu. Po mojem sudu to je ucjena, zaključio je bivši glavni tajnik HDZ-a Drago Krpina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 22:42