DUGINE OBITELJI

‘Drago nam je da je završio dugi put Kožića i Šegote da udome dvoje djece‘

‘Iznenadilo nas je kako je brzo reagirao Upravni sud u Zagrebu te Ustavni sud‘
Daniel Martinović
 
 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik udruge Dugine obitelji Danijel Martinović izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvog udomljavanja djece u Hrvatskoj u istospolnu obitelj, da su bile potrebne tri godine kako bi dokazali da životni partneri u Hrvatskoj trebaju imati jednaka prava kao i bračni drugovi.

"Želimo službeno potvrditi da su Mladen Kožić i Ivo Šegota postati prvi gay par u Hrvatskoj koji je uspio udomiti dvoje djece i planiraju udomiti još. Drago nam je da je završio dugi put od tri godine, koliko je bilo potrebno za cijelu pravnu proceduru kako bi dokazali ono što smo od početka tvrditi - da životni partneri u Hrvatskoj trebaju imati jednaka prava kao i bračni drugovi", rekao je Martinović novinarima ispred zgrade Ustavnog suda na Markovu trgu.

Kaže da ih je iznenadilo kako je postupak brzo završio, s obzirom na njihovu procjenu da će to trajati najmanje pet godina, da će morati ići na Europski sud za ljudska prava i da će biti pokušaja kočenja iz različitih struktura.

"Iznenadilo nas je kako je brzo reagirao Upravni sud u Zagrebu te Ustavni sud, jer znamo da je pitanje zakona o pobačaju bilo na tom sudu 20 godina, a naš predmet godinu dana, i to je fantastično. Iznenadilo nas je i što je Ministarstvo obitelji poništilo odluku centra za socijalnu skrb i time omogućilo Mladenu i Ivi da postanu udomitelji dvoje djece", rekao je Martinović.

"Ministarstvo obitelji nedugo nakon presude Ustavnog suda donijelo je rješenje koje pobija odbijenicu Centra za socijalnu skrb, pa su su oni prošli kroz proces procjene. Ponovno su primljeni u proceduru centra za socijalnu skrb, prošli su sve potrebne edukacije i dobili su certifikat da mogu biti udomitelji", kazao je.

Više neće izlaziti u medije

Prema uputama nadležnog Centra za socijalnu skrb, informacije o djeci se ne smiju dijeliti, pa su Kožić i Šegota odlučili da više neće izlaziti u medije i davati izjave.

“Možemo samo reći da su jako sretni s novim članovima kućanstva i prolaze sve što i ostale obitelji - čitaju priče djeci, zajedno kuhaju, šetaju psa, otišli su zajedno na more itd".

Martinović je podsjetio da su dosad tri istospolna para pokušala postati udomitelji, a nakon ovog uspjeha jedan se ponovno prijavio za udomljenja, dok još nekoliko parova razmišlja o toj opciji.

"No, sve zanima posvajanje jer parovi koji su udomitelji, bilo straight ili gay, često žele posvojiti udomljenu djecu. Mi ćemo se boriti i pratiti i taj proces, tj. hoće li oni ostvariti pravo na posvojenje djece", najavio je.

Očekujemo da neće biti problema jer je odluka Ustavnog suda bila jasna - nema diskriminacije. Životni partneri se ne smiju diskriminirati, što jasno piše u Ustavu, ističe Martinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:52