IZVOR IZ DORH-a

‘Drago nam je što je dug podmiren u gotovini, a evo što će biti s novcem ako Ustavni sud sruši presudu‘

Zoran Mamić još uvijek nije platio novčani iznos kazne pa ovrha nad njegovim nekretninama nije ukinuta
Zdravko Mamić
 Josko Ponos/CROPIX

Novinarima je u četvrtak i službeno iz DORH-a potvrđeno da je Marina Mamić u srijedu, 21. srpnja, uplatila državnom proračunu 44,5 milijuna kuna u gotovini čime je novčani dio pravomoćne kazne njezinu suprugu Zdravku Mamiću zbog izvlačenja 52 milijuna kuna iz Dinama u potpunosti podmiren.

DORH se obvezao da će nakon što Marina Mamić uplati dosuđenu novčanu kaznu obustaviti postupak ovrhe nad njegovim nekretninama koji je bio pokrenut kako bi država prisilno naplatila novčani dio presude, rečeno nam je u četvrtak na brifingu u DORH-u.

Na pitanje je li DORH ispitao porijeklo 44,5 milijuna kuna koje je Marina Mamić u srijedu uplatila u državni proračun, izvor iz DORH-a nam je kazao da je riječ o bankovnom kreditu kojeg je Mamićeva supruga podigla. U DORH-u, međutim, tvrde da im nije poznato koja je jamstva za taj iznos Marina Mamić dala banci.

U DORH-u ističu kako su zadovoljni što je novčani dio presude Zdravku Mamiću plaćen gotovinom jer je ukupna vrijednost njegovih nekretnina blokiranih u sudskom postupku iznosila oko 25 milijuna kuna. Da mu je oduzela te nekretnine, država, tvrdi izvor iz DORH-a, ne bi uspjela naplatiti ukupan iznos novčane kazne koja je Mamiću pravomoćnom presudom dosuđena.

Iz DORH-a kažu kako se Marina Mamić složila da u slučaju da Ustavni sud usvoji ustavnu tužbu Mamićevih i sruši pravomoćnu presudu, novac koji je uplatila ostane na računu države kao osiguranje naplate imovinske koristi tako dugo dok se eventualni ponovni postupak ne okonča.

Na pitanje ima li naznaka da bi se nakon podmirenja novčanog dijela kazne Zdravko Mamić želio vratiti u Hrvatsku na izdržavanje zatvorskog dijela kazne, iz DORH-a su odgovorili da takvih naznaka nema. Ali ako se osuđenik predomisli, Uprava za zatvorski sustav će ga, kako poručuju, spremno dočekati.

Zoran Mamić još uvijek nije platio novčani iznos kazne pa ovrha nad njegovim nekretninama nije ukinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:32