NEPOLJOPRIVREDNO DOBRO

Dragulji hrvatske baštine uskoro bi trebali dobiti EU oznaku zaštićenog proizvoda: Brački kamen, paška čipka...

Već godinama se borim i za oznaku za nepoljoprivredne proizvode, izjavila je eurozastupnica Biljana Borzan.

Slavonski zlatovez




 

 Damjan Tadić/Cropix

Slavonski zlatovez, brački kamen, paška čipka..., samo su neki od dragulja hrvatske baštine koji bi se mogli i trebali naći na popisu EU oznake za zaštićene nepoljoprivredne proizvode, a čije se uvođenje, odnosno uspostava najavljuje iz Bruxellesa.

"Oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad su mogli dobiti samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi zemalja članica poput našeg baranjskog kulena i ličkog krumpira. Međutim, već godinama se borim i za oznaku za nepoljoprivredne proizvode. Europska komisija konačno je predstavila novi zakon kojim ćemo moći zaštiti i neke hrvatske proizvode," izvijestila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Naime, postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine, a uvođenje EU oznake za nepoljoprivredne proizvode ima za cilj istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra. Naime, prema Zelenoj knjizi EK iz 2014. tim sustavom bi se stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu takvi proizvodi imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20 posto. To su, ističe Borzan, i više nego dovoljni razlozi da se krene u zaštitu ovih proizvoda.

image

Paška čipka

Jure Mišković/Cropix

"Oznaka će učiniti takve proizvode atraktivnijim za kupce te će onemogućiti krivotvorenje. Danas imamo jako puno krivotvorina na tržištu poput lažnog bračkog kamena ili pak škotskog tartana. Autentične predmete od tih materijala proizvode uglavnom mali obrti te im je jako teško ulaziti u skupe i dugotrajne pravne bitke s krivotvoriteljima. Kažu da gube 40 posto prihoda samo se sporeći s konkurencijom koja obmanjuje potrošače. Litavska industrija lanenog tekstila se primjerice potpuno ugasila zbog krivotvorina", istaknula Borzan. Očekuje se da će pregovori oko novog zakona završiti iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:36