NEIZVJESTAN ISHOD

DRAMA NA MARATONSKOJ SJEDNICI NADZORNOG ODBORA PODRAVKE Raskol u HDZ-u: Jedna strana želi Pucara, druga Kolaka za predsjednika Uprave

Goran Marić, Marin Pucar, Gordan Kolak i Damir Krstičević
 HANZA MEDIA

Drama na večerašnjoj šestosatnoj sjednici Nadzornog odbora Podravke na tajnoj lokaciji u Zagrebu, iza čvrsto zatvorenih vrata. Odluke o novoj upravi nema, a sjednica se nastavlja u četvrtak, s neizvjesnim ishodom.

Kako neslužbeno doznajemo, sve je počelo odmah na početku sjednice istupom zamjenika predsjednika NO-a Luke Burilovića koji je rekao kako država za novog šefa uprave želi Marina Pucara, bivšeg direktora Zvečeva i nekadašnjeg člana uprave koprivničke tvrtke. Dio NO-a bio je iznenađen tim prijedlogom, posebno Marko Kolaković, šef HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, koji je podsjetio kako je prvi favorit države zapravo Gordan Kolak, kadar ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

Vrlo brzo se, tako, otkrilo kako upravo ministar državne imovine Goran Marić snažno inzistira na tome da novi šef Uprave Podravke bude Marin Pucar. U kuloarima sjednice, tvrdi naš izvor iz NO-a, moglo se čuti i kako je Marić kod premijera Andreja Plenkovića inzistirao na Pucaru navodno prijeteći ostavkom ako se ne udovolji njegovoj želji.

Mirovinci su nakon toga, kako se čuje, nanjušili krv pa su se vrlo brzo s državom suglasili oko Marina Pucara. No, potom su inzistirali na svim drugim ključnim funkcijama u kompaniji: osim tri preostala člana uprave, željeli su i ključne ljude u izvršnom menadžmentu. Brzo su postigli dogovor i da novi član Uprave za financije postane Davor Doko, član uprave AZ mirovinskog fonda.

A onda je uslijedio raspad sustava jer se nikako nisu uspijevali dogovoriti oko dva preostala člana. Predstavnici države u NO-u inzistirali su na tome da u upravu uđe i Podravkina pomoćnica direktora logistike Ljiljana Šapina, inače aktivna članica lokalnog HDZ-a iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice. I to unatoč dogovoru da država daje samo šefa uprave. Ona je večeras bila na razgovoru s članovima NO-a u Zagrebu. Mirovinci su pak željeli zadržati sadašnju Mršićevu članicu Uprave Oliviju Jakupec.

Glavni kandidat za novog šefa uprave Podravke Marin Pucar od početka je bio prvi izbor ministra Marića i utjecajnih čelnika lokalnog HDZ-a, dožupana Darka Sobote i saborskog zastupnika iz Koprivnice Damira Felaka, a snažnu javnu potporu davao mu je i župan, bivši HSS-ovac Darko Koren. Za Pucara je u Zagrebu ustrajno lobirao i član Mamićeva izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, šef lokalnog HDZ-ova odbora za poduzetništvo i član uprave NK Slavena Robert Markulin.

No, protiv Pucara ustala je koprivnička organizacija HDZ-a inzisitrajući na tome da šef uprave Podravke bude njihov član, a ne bivši HSS-ovac. Gradski odbor HDZ-a donio je i službenu odluku o tome te ju je poslao u stranačku središnjicu. Odbor za gospodarstvo HDZ-a pak za šefa Uprave nominirao je prof. dr. Marka Kolakovića.

Pucar je bio u upravi Podravke do 2010. godine kada doživljava tešku privatnu traumu jer je na autocesti Varaždin – Zagreb skrivio strašnu prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Pravomoćno je proglašen krivim i osuđen, a višemjesečnu zatvorsku kaznu odslužio je radeći preko dana u novoj tvrtki, požeškom Zvečevu.

Za direktora Zvečeva imenovan je nakon dolaska Zvonimira Mršića u Podravku tijekom 2012. godine. Iz te tvrtke odlazi lani u rujnu sporazumnim raskidom ugovora i u nerazjašnjenim okolnostima. On svoj odlazak objašnjava potrebom da završi doktorat na osječkom Ekonomskom fakultetu. Pucar je član Upravnog odbora Hrvatske gospodarske komore.

Sjednica Nadzornog odbora Podravke nastavlja se danas u Koprivnici, i to pod teretom raskola među državnim predstavnicima u NO-u i sukobom u Vladi oko utjecaja u koprivničkoj kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48