SVE JE ZAVRŠILO DOBRO

DRAMA Na opasan izlet vodili djecu pa zapeli u mećavi - od smrti ih spasili hrabri HGSS-ovci

 Stipe Božić/Slobodna Dalmacija

Snježna avantura skupine od 12 odraslih osoba i četvero djece, od kojih je najmlađe imalo 14 mjeseci, pretvorila se u pravu dramu koja je, zahvaljujući spašavateljima HGSS-a, rezultirala sretnim završetkom, piše Slobodna Dalmacija.

Grupa prijatelja iz Sinja i Splita krenula je u nedjelju oko 14 sati sa šest terenskih vozila na Vrdovo u namjeri da uživaju u snježnim radostima. Kada su se iz smjera Bitelića preko Grede dovezli do Ravnog Vrdova, zahvatila ih je mećava s orkanskim udarima bure. U takvim okolnostima uputili su poziv za pomoć HGSS-u.

– Dobili smo poziv oko 17 sati. Dalibor Cvitković, Stipe Gulić i ja odmah smo krenuli iz Sinja, a tijekom puta aktivirali smo i našu drugu ekipu u kojoj su bili Dražen Efendić, zvani Tade, i Stipe Munivrana – kaže Ivica Jurela te nastavlja:

– Preko Grede smo stigli do Ravnog Vrdova, na predjelu zvanom Zlopolje. Vijavica je bila takva da nismo vidjeli nekoliko metara ispred sebe. Znali smo otprilike gdje bi ugroženi mogli biti pa smo se prema njima uputili pješice. Našli smo ih oko 20 sati. Kako je nevrijeme bjesnjelo, ocijenili smo da moramo odustati od izvlačenja te što prije pronaći siguran smještaj. Znali smo da je u blizini kuća stočara Ranka Đapića.

- Ubrzo smo pronašli kuću i u njoj Ranka. Kuća je bila topla, mogla je primiti sve ugrožene, a domaćin je imao solidne zalihe hrane. Odmah smo se vratili do izletnika, formirali kolonu i krenuli prema sigurnosti Đapićeve kuće u koju smo stigli u nedjelju oko 22 sata. Jednu osobu smo morali nositi. Bila je pothlađena i u stanju šoka. Poslije jednosatnog utopljavanja, njezino stanje je bilo normalizirano.

U međuvremenu je druga ekipa HGSS-a, s Efendićem i Munivranom, zapela na samom ulazu u Ravno Vrdovo, kod putokaza “Vamo – tamo”. Iako su međusobno bili udaljeni manje od kilometra, ekipe nisu uspijevale međusobno komunicirati mobitelima, ali je, na sreću, s objema ekipama mogao razgovarati Darko Gavrić Čerčo, koji je preuzeo koordinaciju akcije spašavanja. Efendić i Munivrana prenoćili su u automobilu na temperaturi od minus 15 Celzijevih stupnjeca i po buri koja je na mahove puhala 150 kilometara na sat.

U ponedjeljak ujutro oko 6 sati naša ekipa krenula je od Đapićeve kuće. Do članova prve ekipe stigli smo oko 8 sati. U međuvremenu su Stipe Božić i Darko Gavrić uz pomoć Grada Sinja i Općine Hrvace uspjeli osigurati dva rovokopača, privatnih poduzetnika Gorana Čove i Marjana Bandića. Oni su se zajedno s Matkom Kasalom i Ivom Poljakom uspjeli probiti do nas na početku Vrdova oko 9.30, a zatim smo nastavili do Đapićeve kuće. Udari bure i mećava smanjili su se. Od Đapićeve kuće formirali smo kolonu automobila sa svim putnicima i nešto poslije 12 sati spustili se s planine – kazao nam je Ivica Jurela.

– Sve je, na sreću, sretno završilo. U sličnim slučajevima bilo je fatalnih ishoda. Znalo se dogoditi da se u mećavama ljudi smrznu iako su od spasa u toplim kućama bili udaljeni samo 50-ak metara. Poznat mi je takav slučaj s Bjelašnice – kazao nam je Stipe Božić.

Snježna mećava izazvana snažnom burom zamela je još 10-ak automobila u cetinskom kraju, ali su ubrzo oslobođeni iz snježnih zagrljaja. I na cestama se stvaraju smetovi, posebno u Biteliću i Vučipolju te Voštanima i Rožama. Nadcestarija Sinj Županijskih cesta dobila je na ispomoć dvije ralice iz Splita pa se sve prometnice u cetinskom kraju uspijevaju održati prohodnima, piše Slobodna Dalmacija.

Mnoga naselja ostala bez struje

Nevrijeme je izazvalo i prekide u urednoj opskrbi električnom energijom. Došlo je do prekida na 10-kilovoltnim dalekovodima i nestanka struje u Garjaku, Ježeviću, Koljanima, Laktacu, Krušvaru, Ercegovcima, dijelovima Biska i Prisoja, Ugljana, Budimira, Novih Sela te dijela Čaporica i Bitelića.

– Prekinuli smo kolektivni godišnji odmor i uputili na posao svih sedam ekipa elektromontera koji, unatoč nevremenu, uklanjaju kvarove. Prioritetno rješavamo kvarove na 10-kilovoltnoj mreži, a kada njih uklonimo, rješavat će se niskonaponska mreža na kojoj je veliki broj prekinutih vodiča – kazao nam je Dražen Šabić, voditelj sinjskog pogona DP-a “Elektrodalmacija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30