DOŠAO NA KUPANJE

DRAMA NA PLAŽI Dječaka (5) na metar od mora napala zmija čiji ugriz može biti smrtonosan, u bolnicu ga vozio helikopter, liječnici ga operirali...

 
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Kako Slobodna Dalmacija doznaje s Dječje kirurgije KBC-a Split, petogodišnjak iz Tuzle kojeg je u utorak poslijepodne na Pelješcu, u uvali Divna, ugrizao poskok za kažiprst desne ruke i koji je žurno policijskim helikopterom s Pelješca dovezen u KBC Split, nakon operativnog zahvata dobro se oporavlja i nije u životnoj opasnosti.

Štoviše, zasad nema nikakvih naznaka da bi se njegovo zdravstveno stanje moglo pogoršati. Ako se u daljnjem nastavku liječenja sve bude odvijalo po planu i ako ne bude neželjenih komplikacija, dječak bi mogao za šest do sedam dana biti pušten na kućnu njegu.

Krvni podljevi

U njegovu liječenju, osim dječjih kirurga, sudjeluju i infektolozi KBC-a Split. Prava drama odvijala se tek nekoliko sati prije u uvali Divna, na poluotoku Pelješcu, gdje je mališan došao s roditeljima na kupanje. Njega je poskok, koji je bio od mora udaljen samo jedan metar, ugrizao za kažiprst desne ruke.

Čim su roditelji postali svjesni da nešto nije kako treba, odnosno čim su vidjeli tragove ugriza na njegovu prstu, otišli su na Hitnu pomoć na Pelješcu, koja je odmah alarmirala helikopter MUP-a, koji je dijete u rekordnom roku prevezao u KBC Split na Križine, gdje se nalazi Klinika za infektivne bolesti KBC-a Split.

- Djetetu je u Hitnoj pomoći na Pelješcu pružena sva potrebna pomoć i prevezen je kod nas na daljnje liječenje. Dolaskom na Kliniku za infektivne bolesti dijete je imalo otečenu ruku s krvnim podljevom te mu je odmah dan antiviperin serum, a kako smo posumnjali na akutni sindrom mišićnih odvojaka, koji je najteži oblik lokalne komplikacije, pozvali smo i dječjeg kirurga - kazuje prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize poskoka.

Dijete je nakon pregleda dječjeg kirurga odmah premješteno na Dječju kirurgiju na Firule, gdje je obavljen operativni zahvat: - Operativni zahvat je bio nužan jer je postojala opasnost od ugroze ruke. Nakon operacije dijete je zadržano na liječenju na dječjoj kirurgiji, a kolege infektolozi su djetetu još jednom, poslije operativnog zahvata, dali antiviperin serum - kazuje prof. dr. Lukšić.

Inače, ove godine su poskoci, pučki govoreći, "poludjeli", pa je i znatno povećan broj ugriza ovih, ponekad i smrtonosnih zmija: - Ovaj posljednji ugriz je dvanaesti ove godine koji smo mi liječili na našoj klinici, što je povećanje u odnosu na protekle dvije godine. Svaki slučaj se razlikuje, nema istog slučaja. Zmija ponekad zna ugristi, a da uopće ne pusti otrov u ljudsko tijelo ili pusti malu količinu.

Liječnici nikad ne znaju koliko je zmija ostavila otrova, pa je postupak liječenja kod svih isti. Kod djece je intenzitet otrovanja uvijek veći jer je inicirana veća količina otrova na jedinicu tjelesne mase zato što su djeca manja rastom i lakša.

Ugrožena cirkulacija

Zbog toga su kod djece i češće komplikacije, kao što je slučaj s ovim malim Tuzlakom, ili nedavno kod dječaka iz Imotskog. Kod obojice se pojavila najteža lokalna komplikacija, akutni sindrom mišićnih odvojaka kada je ugrožena cirkulacija u ekstremitetima i zato je kod obojice bio potreban operativan zahvat - zaključuje prof. dr. Lukšić.

Inače, posljednji smrtni slučaj zbog ugriza poskoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se prije 12 godina, kada je smrtno stradalo dijete koje je poskok ugrizao u vrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2022 06:29