NIJE U SUKOBU INTERESA

Drama na Povjerenstvu: Predsjednica tražila da kazne Plenkovićevog glasnogovornika, preglasali je

Predsjednica Povjerenstva i predložila da se Marka Milića kazni s 2.500 eura

Marko Milić

 Ranko Suvar/Cropix

Glasnogovornik Vlade Marko Milić nije bio u sukobu interesa kad je 30. rujna 2019. porukom intervenirao kod direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića u procesu zapošljavanja njegova prijatelja Nike Dujmovića u tome državnom poduzeću.

Odlučila je to većina članova Povjerenstva za sukob interesa na svojoj današnjoj sjednici. Većina se složila da se iz jezičnog i pravnog tumačenja Milićeve poruke upućene Jakupčiću, ali i iz vremenskog slijeda događaja, ne može zaključiti da je glasnogovornik Vlade pokušavao utjecati na zapošljavanje svog prijatelja Nike Dujmovića.

Međutim, predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković iznijela je na sjednici protuprijedlog koji je glasio: Marko Milić je kao visoki državni dužnosnik morao znati da slanjem poruke predsjedniku uprave Hrvatskih šuma u kojoj navodi ime svog prijatelja koji se u toj državnoj tvrtki želi zaposliti na neodređeno vrijeme čini nešto nedopušteno.

Ostali kandidati, naglasila je, nisu imali osobu koja će predsjedniku uprave za njih slati poruke i postupak Marka Milića treba ocjenjivati sa stajališta ravnopravnosti ostalih kandidata. Iz odgovora koji je predsjednik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić poslao na Milićevu poruku jasno je proizlazilazilo da će Milićev prijatelj biti zaposlen na neodređeno vrijeme, kazala je predsjednica Povjerenstva i predložila da se Milića kazni s 2.500 eura. Ostala je, međutim, u manjini.

Slučaj zapošljavanja Milićeva prijatelja u Hrvatskim šumama u javnost je iscurio prije godinu dana kad je tjednik Nacional objavio poruke iz mobitela direktora Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića koji je bio uhićen krajem svibnja 2020., u aferi Vjetropark Krš Pađene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:19