CRNI FOND HDZ-a>AFERA FIMI-MEDIA

Drama na suđenju: Punac i punica Ive Sanadera odbili svjedočiti protiv zeta! Šarić: Ako sam nešto i rekao neka se ukine

Svi njihovi dosadašnji iskazi koje su tijekom istrage dali USKOK-u, a nisu bili povoljni za bivšeg hrvatskog premijera, izdvojeni su iz spisa
 Tomislav Krišto / CROPIX

NOVO >>> 9.50 - Punac i punica Ive Sanadera, Ivo i Karmela Šarić, danas na nastavku suđenja u slučaju Fimi medija iskoristili su zakonsku blagodat, te su odbili svjedočiti protiv svog optuženog zeta.

Na taj način svi njihovi dosadašnji iskazi koje su tijekom istrage dali USKOK-u, a nisu bili povoljni za bivšeg hrvatskog premijera, izdvojeni su iz spisa. Oni se tijekom postupka neće moći koristiti kao dokaz.

"Ne želim svjedočiti, a ako sam nešto i rekao neka se to ukine", kazao je Ivo Šarić.

Roditeljima Sanaderove supruge Mirjane tijekom istrage o crnim HDZ-ovim fondovima blokirani su bankovni računi te imovina čiju je kupnju, prema sumnjama USKOK-a, financirao optuženi Sanader.

Podsjetimo oni su ranije izjavljivali kako ih je "zet prevario te da nisu imali pojma što potpisuju". Opširnije o tome pročitajte OVDJE.

Šarić je, prema pisanju medija, u istrazi ispitan jer ga je zet navodno koristio za prikrivanje nekih koruptivnih aktivnosti, a naknadnim grafološkim vještačenjem je utvrđeno i da su neki njegovi potpisi na štednim knjižicama u Austriji bili krivotvoreni.

Svjedočenje Ive i Karmele Šarić prije rasporeda koji je sastavio USKOK predložio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pojašnjavajući da je riječ o starijim osobama narušena zdravlja koji kasnije možda neće moći pristupiti na sud.

Iako se USKOK usprotivio takvom prijedlogu sutkinja Ivana Čalić je zaključila da je riječ o opravdanom zahtjevu obrane.

Suđenje se nastavlja 18. lipnja kada bi čak tri raspravna dana trebao svjedočiti Ivan Jarnjak, bivši glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju.

Nakon njega po jedan dan predviđen je za ispitivanje sadašnjih i bivših HDZ-ovih dužnosnika Branka Bačića (2. srpnja), Jadranke Kosor (3. srpnja), Damira Polančeca (9. srpnja), Marice Glavaš (10. srpnja), Darka Milinovića (16. srpnja) i Biance Matković (17. srpnja).

..............................................................................................

9.30 - Počelo je ročište na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem će svjedočiti roditelji Mirjane Sanader

ZAGREB - Kao prvi svjedoci u aferi "Fimi media" na Županijskom sudu u Zagrebu trebali bi biti ispitani punac i punica optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera , Ivo i Karmela Šarić.

Prije prvih svjedočenja na suđenju u jednoj od najvećih korupcijskih afera pročitano je gotovo 14 tisuća raznih dokumenata te istražni iskazi optuženika koji su priznali nedjelo. Iako se nisu nagodili s USKOK-om krivnju su priznali bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Optužbe da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:27