nije sve riješeno

Drama sat vremena uoči Skupštine: Beljakovi se dogovorili s HDZ-om, no pojavio se novi problem

Prije početka konstituirajuće sjednice Skupštine Zagrebačke županije došlo je do novog obrata
Željko Turk i Stjepan Kožić
 Cropix

U 11 sati održava se konstituirajuća sjednica Skupštine Zagrebačke županije. Prema svim najavama, nakon dva neuspješna formiranja većine, očekuje se da bi većinu konačno trebali formirati koalicija HDZ-a, nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti te prebjegli HSS. Međutim, u posljednji se čas pojavio i drugi scenarij u kojem bi se župan Kožić mogao prikloniti opoziciji.

Podsjetimo, HSS je iznevjerio kolaciju s SDP-om kada su nakon tajnih pregovora s HDZ-om dobili mjesto predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije, kako je Jutarnji prvi pisao. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, iako je opetovano istupao protiv HDZ, to je komentirao izjavom da “ogranci imaju pravo na autonomiju”.

Predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk rekao je da je “HSS stranka kojoj mogu dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine te da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za njih prihvatljiva varijanta”, potvrđujući da je dogovor postignuti. To je uzrokovalo revolt oporbenih stranaka. Među ostalima, Fokus Darija Zurovca je rekao da se “HSS prodao HDZ-u”, a županijski je SDP “izrazi sućut svim glasačima HSS-a”.

Mihael Zmajlović iz SDP sada nam je rekao očekuje da će na skupštini sve ići prema dogovoru i da su šanse da se formira spomenuta većina - 95 posto.

- Vrlo malo je vjerojatno da se to ne dogodi. Ipak, SDP će ići sa svojim prijedlog, odnosno, ujedinjena oporba će imati svojeg kandidata za predsjednika skupštine iz redova Fokusa – najavio je Zmajlović.

Riječ je, doznajemo, o načelniku općine Križ Marku Magdiću koji nam je telefonski potvrdi svoju kandidaturu, ali i najavio da bi rasplet mogao biti neizvjestan jer je župan zagrebačke županije i s njima bio u pregovorima.

- Nije tajna da je bilo pregovora s Kožićem i da je svega par glasova dovoljna da se većina složi iz oporbenih redova. Također, nije tajna da župan i njegove ruke tu imaju mogućnost prevage - ispričao nam je Magdić.

Naime, kako doznajemo, nezavisna lista župana Stjepana Kožića i Stranke rada i solidarnosti s osam mandata mogla bi pomrsiti račune već dogovorenoj koaliciji. Župan Kožić, čini se, želi osiguranje na “obje strane” uslijed spekulacija da se jedan dio, od četiri HSS-ovca, premišlja i još uvijek dvoji oko podrške HDZ-u. Kontaktirali smo Kožića, ali nije htio komentirati.

- Dođite na Skupštinu i sve ćete tamo vidjeti - kratko je poručio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:29