TEŠKA SITUACIJA

Drama u bolnicama na sjeveru Hrvatske: ‘Nedostaje nam sestara, liječnika i respiratora‘

U Zaboku među devetnaest najtežih pacijenata samo je jedan bio cijepljen

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Proteklog je tjedna Opća bolnica Varaždin, u kojoj je na liječenju 220 covid pacijenata, od Ministarstva zdravstva zatražila i dobila 16 medicinskih sestara za ispomoć, ali zatražena je i mobilizacija varaždinskih specijalizanata, prije svega internističke struke, koji su trenutačno na specijalizaciji u zagrebačkim klinikama. Razlog? Teško stanje s covidom-19 u toj županiji te činjenica da bolnica ima i 87 zaraženih djelatnika. Teško je i u Međimurskoj te Krapinsko-zagorskoj županiji, jer je na njihovu području u ovom trenutku i najviše novozaraženih osoba. Unatoč velikim brojkama, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak kaže da je u bolnici sve pod kontrolom. No, dodaje kako je sa županijskim Stožerom civilne zaštite dogovoreno testiranje svih pacijenata koji dolaze u bolnicu, neovisno o covid-potvrdama, kako bi se "uhvatili" asimptomatski pacijenti i zaustavilo širenje covida unutar bolnice.. "Tijekom proteklog smo razdoblja imali proboje, odnosno pozitivne testove među osobama s valjanim covid-potvrdama", kaže Poljak.

Devet odjela za covid

U susjednom je Međimurju situacija još i gora. Dok je u Varaždinu 220 hospitaliziranih na 939 kreveta, što je četvrtina kapaciteta, u županijskoj bolnici Čakovec na 294 kreveta imaju 122 covid-pacijenta. To znači da bi uskoro polovica kapaciteta moga biti zauzeta pacijentima s koronom. Čak devet odjela otvoreno je za covid, što znači da je na raspolaganju za te pacijente 149 kreveta. Lani, na vrhuncu trećeg vala, kad je za međimurske covid-pacijente bio otvoren dio hotela Park i vile Feštetić, bilo je 155 hospitaliziranih.

Ono što govori da nije dobro jest činjenica da se svakog dana više bolesnika prima negoli otpušta. Tako je u noći sa subote na nedjelju otpušteno 10 pacijenata a primljeno 14 novih.

"Nastavi li se istim tempom, već sutra će bolnica doći do svojeg limita. Kada dođemo do 150 pacijenata, morat ćemo tražiti smještaj u druge bolnice, jer nam je svih 29 respiratora trenutačno zauzeto", kaže ravnatelj Čakovečke bolnice Igor Šegović. Dodaje kako je 18 djelatnika na bolovanju, od kojih je 10 medicinskih sestara, pa je od ministarstva zatražio osam sestara. Pomažu i međimurski specijalizanti.

"Specijalizanti se sami odazivaju na naš poziv, ali i specijalisti drugih djelatnosti rade na covid-odjelu prema potrebi. Moramo se pokriti i svi zajedno ovo izgurati. Međimurje je u subotu u podne imalo 1640 aktivna slučaja. Sedmodnevna incidencija je preko 1600, 14-dnevna 2800. To su vrlo veliki brojevi, sve smo bliže brojki u vrhuncu iz trećeg vala prošle zime, premda je veliki dio populacije cijepljen, odnosno njih 65 posto. Očigledno to ipak još nije dovoljno da bi se prekinula cirkulacija virusa u našoj sredini. Od početka pandemije bilježimo ogromnih 22.450 oboljelih od covida", kaže Šegović. Zanimljivo je da se unatoč velikim brojevima ne bilježe neka posebna žarišta. Potvrđuje to i šefica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Pajer Pal.

5614 novozaraženih

"U bolnici imamo 77 covid-pacijenta te još 19 na respiratoru. Snalazimo se vrlo dobro, ali s obzirom na to da se broj pacijenta povećava, odnosno da je prijema više negoli otpuštanja, otvaramo odjel s još 26 kreveta, od kojih će pet biti intenzivna. Zbog covida radimo neke premještaje odjela, kako bismo mogli zbrinjavati i pacijente koji nisu zaraženi a trebaju pomoć", kaže ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina. Dodaje kako brojke govore da se bolnice pune uglavnom necijepljenima.

"Na respiratoru nam je 19 pacijenata, od kojih je samo jedan cijepljen. Među teško bolesnima sve je više mlađih osoba, pa su kod nas na respiratoru i dva 37-godišnjaka i pacijent u četrdesetima", upozorava Vančina.

Naime, i OB Zabok jedna je od tri trenutačno najviše opterećene bolnice covid-pacijentima u Hrvatskoj. Razlog je to što u ovom trenutku tri sjeverozapadne hrvatske županije - Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska - imaju najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika.

U subotu je u RH zabilježeno 5614 novih slučajeva covida-19 ili 43,4 posto među testirane 12.823 osobe. U bolnicama je bilo 2542 pacijenata od kojih 320 na respiratoru, što je sedam manje nego dan ranije. Na žalost, preminulo je čak 65 pacijent.

Dobra je vijest da se ipak cijepi nešto više građana prvom dozom cjepiva.

Posudili 11 respiratora od svojih 98 za Čakovec, Zabok i Varaždin

Prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj zaraženih u te tri županije neprestano raste od početka studenog pa se broj zaraženih u njima gotovo utrostručio. U dvotjednom razdoblju Varaždinska županije bilježi stopu od 1773 zaražena na 100.000 stanovnika, Međimurska 1475, a Krapinsko-zagorska 994 novozaražena. Brojke se i dalje povećavaju pa se u idućem izvješću očekuju i puno više. Koliko je to velik skok, govori podatak da je istodobno Primorsko-goranska županija imala stopu od 425 zaraženih na 100.000 stanovnika, kao i Zadarska ili Bjelovarsko-bilogorska.

Dakako da su i to velike brojke jer relativni mir dolazi tek kad ta stopa nije veća od 50. No, u ovom trenutku u spomenute tri županijska bolnice opsadno je stanje pa pomažu i druge ustanove, što djelatnicima, što opremom. Tako je KB Dubrava ovih dana posudila 11 respiratora od svojih 98 za najteže pacijente, i to četiri u varaždinsku, dva u zabočku i četiri u čakovečku bolnicu.

Svi ističu da je najveći problem nedostatak djelatnika, osobito ako se dio njih zarazi covidom pa mora na bolovanje. Upravo to je razlog što se sve više upozorava da se cijepljeni medicinski djelatnici i dalje trebaju pridržavati svih epidemioloških mjera kao da nisu cijepljeni, a sve ne bi li se smanjio rizik od širenja infekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 03:08