SAD BEZ ODGOVORA

DRAMA U BRUXELLESU: UNIJA UVODI VIZE AMERIKANCIMA, A SVE ZBOG HRVATSKE!? 'Ovo je ravno katastrofi, posljedice bi bile nekoliko milijardi eura'

SAD mora ukinuti vize za sve državljane EU ili će Bruxelles odgovoriti protumjerom
 Konjević/CROPIX

Sjedinjene Američke Države morat će hitno ukinuti vize za sve državljane Europske unije, uključujući hrvatske, ili će EU morati odgovoriti protumjerom i uvesti vize za ulazak američkih državljana u EU.

Kako god zvuči ovakva konstatacija, ona je teoretski moguća jer Washington nije u roku od 24 mjeseci pozitivno odgovorio na zahtjev EU za puni reciprocitet, što bi značilo ukidanje viza i za državljane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra. Europska komisija jučer je “po službenoj dužnosti” raspravljala i usvojila “političku komunikaciju” o viznom reciprocitetu sa SAD-om, Kanadom i Brunejem. Te države nisu sasvim ispunile uvjete reciprociteta, što znači da svi građani EU, bez obzira iz koje članice bili, moraju imati mogućnost ulaska bez viza u te države čiji državljani mogu bez viza u EU. Ovo je princip zajedničke vizne politike EU.

Prema tom načelu, ako se u roku od 24 mjeseca ne korigira nepostojanje reciprociteta, EU može suspendirati viznu liberalizaciju za državljane tih država. To bi čak moglo ići automatizmom ako se tome ne protivi Vijeće kvalificiranom većinom ili Europski parlament.

Traže raspravu

“Bilo kakva takva odluka mora uzeti u obzir posljedice suspenzije za vanjske odnose EU i država članica”, navodi se u priopćenju EK. Kako je upravo 12. travnja istekao rok SAD-u, Kanadi i Bruneju, EK je pozvala Vijeće i Europski parlament da “hitno pokrene raspravu i zauzme stajalište o najprikladnijem odgovoru”. EK bi to trebali javiti do 12. lipnja, kad bi uvođenje viza moglo stupiti na snagu.

U EU, međutim, priznaju da bi mogući “vizni rat”, koliko god bio izazvan principima, bio ravan katastrofi. Posljedice bi bile nekoliko milijardi eura. Ne samo da bi to utjecalo na političke odnose sa SAD-om, nego i na poslovnu suradnju i turističku industriju.

Ključni turisti

Upravo da bi pomogli turizmu, u EU su posljednju godinu ukinuli vize za desetke država. Američki turisti ključni su u državama poput Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Austrije, Češke i drugih članica EU. Bilo bi zato veliko iznenađenje da EU Amerikancima uvede vize, i to u vrijeme kada bi, po sporazumu, trebala ukinuti vize za turske državljane. - Svi građani EU s pravom očekuju putovanje bez viza u bilo koju državu čiji državljani mogu u EU bez viza - rekao je povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos i dodao da će se tražiti “uravnoteženo rješenje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:22