PRISILNO ISELJENJE

DRAMA U DEŽMANOVU PROLAZU Majku Terezu (83) deložirali iz stana koji je na korištenje dobila pokojna Ena Begović: 'Izbacili su je poput psa!'

 
lijevo: zgrada u Dežmanovoj; u sredini: Mia Begović; desno: Tereza Begović
 CROPIX

- Bojim se za mamu. Ne znam hoće li ona moći preživjeti ovaj novi udarac. Ne znam hoće li njezino srce izdržati. Strah me - kaže Mia Begović, čija je 83-godišnja majka Tereza Begović izbačena iz stana u zagrebačkoj Dežmanovoj ulici u kojem je nastavila živjeti nakon tragične pogibije svoje starije kćeri Ene.

- Mama je u šoku. Ne može vjerovati da joj se to dogodilo. Iskreno, ni ja ne mogu vjerovati da je usred Zagreba, usred metropole jedne zemlje koja se diči time da je članica Europske unije, moguće da nemoćnu staricu policija izbaci na cestu poput psa, zabranjujući joj pritom da uzme svoje lijekove, odjeću i fotografije pokojne kćeri - gorko kaže Mia Begović.

Uznemirena i šokirana glumica, u čiji se stančić u zagrebačkoj Nodilovoj ulici, kaže, njezina majka smjestila nakon što je izbačena iz stana u kojem je prvo devet godina živjela s pokojnom Enom Begović, a potom je nastavila u tom stanu, kao zaštićena stanarka, živjeti sve donedavno, kao najveći apsurd cijelog ovog događaja navodi to što ova priča još nema sudski epilog.

Baka pričala priče

- Riječ je o stanu u Dežmanovoj ulici 7, čija površina iznosi tridesetak kvadrata. Taj je stan devedesetih godina Ena dobila od Grada Zagreba, a od početka je tu s njom živjela i naša mama, što su, uostalom, svi susjedi potvrdili na sudu. Međutim, ispostavilo se naknadno da je riječ o stanu čiji vlasnici postoje, a ti su vlasnici stan u kojem je živjela moja mama prodali novom vlasniku koji se s mamom nalazi na sudu i nastoji osporiti njezino pravo da kao zaštićeni najmoprimac u svojem domu živi do svoje smrti - objašnjava Mia Begović te podsjeća kako je njezinoj nećakinji Lani Radeljak, za razliku od njezine bake Tereze, osporeno da na istoj adresi uživa status zaštićenog najmoprimca. To se zbilo 2004. godine, a gnjevni Lanin otac, poduzetnik Josip Radeljak, u povodu presude tada je za Slobodnu Dalmaciju izjavio:

- Sram ih bilo! Zar Lana nema pravo na uspomene, na stan koji joj je ostavila mama? A što će s njim činiti odlučit će kad bude punoljetna! - rekao je Radeljak prije četrnaest godina.

- Bolje da se ni ne prisjetim tog slučaja. Međutim, što se tiče toga da je moja mama zaštićeni najmoprimac u tom stanu u kojem je godinama živjela, to stvarno nikome nije bilo sporno. Tijekom sudskog procesa, koji još nije okončan, susjedi su pričali kako je baka Tereza tijekom uzbuna 90-ih godina u podrumu zgrade djeci čitala i pričala priče - ističe Mia Begović, uvjerena da bi sud presudio u korist njezine majke.

Nenad Dugi / CROPIX

- Ali do toga u našoj pravnoj državi nije došlo. Umjesto toga vlasnik stana, koji se po pravdi i pravu u taj stan mogao useliti tek kad moje mame više ne bude, u pratnji policije upao je u stan dok je mama bila na zadnjem sudskom ročištu vezanom uz njezin dom. Možete li zamisliti u kojem šoku je bila kada je nakon povratka kući shvatila da ne može ući u stan, koji od krhke starice čuvaju dvije “mrge”? Uz to, vlasnik je promijenio i brave na ulaznim vratima, strahujući valjda da moja mama, žena od osamdeset i tri godine, ne bi sama, baš kao što je on to učinio, nasilno ušla u svoj vlastiti dom - ogorčeno govori glumica.

Cijelu dramatičnu ispovijest Mije Begović o deložaciji njezine majke, ali i priču novog vlasnika stana donosimo u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2023 03:06