TURBULENCIJE U STRANCI

DRAMA U HDZ-u NAKON NOVIH OBRATA U AFERI OKO KONCESIJE ZA ZLATNI RAT Ževrnja bio na noćnom sastanku u Vladi, Plenković ga miče iz utrke za župana?

 CROPIX

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poništilo je jučer natječaj za plažu Zlatni rat zbog niza nepravilnosti i kršenja zakona, što u vrlo nezgodnu situaciju dovodi Zlatka Ževrnju, HDZ-ova kandidata za župana i aktualnog čelnika Splitsko-dalmatinske županije, čija je smjena postala i više nego izgledna.

Odluka Ministarstva o poništenju spornog natječaja uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je tvrtka Sport B objavila da će odustati od koncesije ako se nastavi medijski i politički pritisak, što se u javnosti shvatilo kao pokušaj spašavanja Ževrnje. No, onda je stigla i odluka ministra Olega Butkovića.

“Stručno povjerenstvo Ministarstva mora provelo je upravni nadzor nad postupkom dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži Zlatni rat u Bolu. Po provedenom nadzoru Ministarstva doneseno je rješenje kojim se poništava Odluka Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije od 18. travnja”, navodi se u priopćenju.

Nakon što je pregledalo dokumentaciju, povjerenstvo je utvrdilo povredu čak tri zakona - o javnoj nabavi, o koncesijama te o pomorskom dobru i morskim lukama, a istraga je utvrdila da nije poštovan ni zakonom propisan krajnji rok za dostavu ponuda, a informacije i objašnjenja nisu bila dostupna svim sudionicima natječaja na jednak način. “Povjerenstvo je utvrdilo i da je Županijska skupština svoju odluku temeljila na nalazu i mišljenju stručnog tijela donesenom na nezakonit način jer je stručno tijelo o istome predmetu donijelo dva kontradiktorna mišljenja, a pored navedenog, odluka je donesena bez prethodne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike”, zaključuje se u priopćenju.

U četiri oka

- Za vjerodostojnost HDZ-a najbolje bi bilo da se Ževrnja sam makne ili da mu Plenković to naredi - komentirao je jedan ugledni HDZ-ovac prije nego što je održan najavljeni sastanak premijera i župana, na kojem je Ževrnja trebao u četiri oka čuti što mu slijedi.

Plenković će očito kazniti Ževrnju, ne samo zbog izbora, jer se HDZ-ovci na terenu u ovoj županiji žale da ih posljednjih dana građani u kampanji napadaju zbog Zlatnog rata, nego i zbog toga što na taj način pokazuje odlučnost da se obračuna s kadrovima bliskim bivšem šefu Tomislavu Karamarku i aktualnom zamjeniku Milijanu Brkiću, s kojim se i povezuje tvrtka kojoj je dodijeljena koncesija.

- Sve je moguće - kaže nam jedan od bliskih suradnika šefa HDZ-a.

Situacija je nezgodna za HDZ. Kako god završila priča sa Ževrnjom, već im je naštetilo. S jedne strane, Ževrnja uživa podršku u anketama od gotovo 40 posto i izgledno je da bi mogao obraniti mandat, dok s druge strane, žale nam se HDZ-ovci, šteti stranci i na županijskoj i na gradskoj razini, pa je sada samo pitanje usudi li ga se Plenković maknuti manje od mjesec dana pred izbore i ima li pravog kandidata za nasljednika. Najveće šanse kao pričuvni kandidat, kao što smo već pisali, ima pak bivši gradonačelnik Solina Blaženko Boban. Mogućnost da se Ževrnja sam povuče iz utrke za župana i tako olakša HDZ-u, on u izjavi za Jutarnji odbacuje.

- Jednoglasno me izabrao Županijski odbor HDZ-a, imam ogromnu podršku ne samo članstva nego i stanovništva županije. U anketama sam daleko ispred ostalih kandidata i imam više od 40 posto podrške - kaže te dodaje kako ne očekuje drastične poteze premijera jer je “radio sve u skladu s propisima”. HDZ-ov župan tvrdi da je odluku o natječaju jednoglasno 17. veljače donijela Županijska skupština, pa i uz glasove SDP-ovaca, te da nije mogao raspisivati natječaj poslije izbora jer bi ga onda, kaže, DORH pitao zašto ne pokrene taj postupak s obzirom na to da je još prošlo ljeto istekla koncesija, a napokon je riješeno i pitanje pomorskog dobra.

Prije samog priopćenja Ministarstva, koje je utvrdilo i nezakonitosti, tvrtka Sport B obavijestila je javnost da “odustaje od sklapanja ugovora o koncesiji, osim ako se prethodno situacija ne stabilizira”.

Otvoren natječaj

“Unatoč činjenici da je odluka o namjeri davanja koncesije donesena jednoglasno, da je natječaj bio otvoren za sve ponuditelje, da je obvezni sadržaj ponude bio propisan te da su kriteriji za vrednovanje ponuda bili unaprijed poznati, medijski i politički pritisci u razdoblju nakon donošenja odluke, kao i neutemeljen otpor lokalne zajednice prema našoj tvrtki, čak i prije nego što je izvršen uvid u našu ponudu i koristi koje ona generira, dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području, slijedom čega iskazujemo da nismo spremni sklopiti ugovor o koncesiji, osim ukoliko se prethodno situacija ne stabilizira”, stoji, među ostalim, u priopćenju tvrtke.

Taj je dopis jučer oko 14 sati stigao i na adresu Splitsko-dalmatinske županije koja je donijela odluku o dodjeljivanju koncesije tvrtki bliskoj HDZ-u, no iako je župan u prvom telefonskom razgovoru rekao kako to praktično znači da je tvrtka odustala od natječaja, kasnije se ispostavilo da je to ipak samo “pismo namjere odustajanja”, ali ne i formalno odustajanje.

- Ne, formalno-pravno još nismo zaprimili obavijest o povlačenju - potvrdili su kasnije iz Županije.

- Pokaže li se da je natječaj bio nezakonit, HDZ će imati velik problem na lokalnim izborima, a možda će čak morati tražiti novog kandidata za župana. Povlačenje ove tvrtke zapravo bi situaciju riješilo na bezbolan način, a cijeli proces mogao bi se ostaviti za razdoblje nakon izbora - ispričao je jedan lokalni HDZ-ovac prije priopćenja Ministarstva.

Nije slušao

Dodaje pritom kako su župana Ževrnju lokalni članovi stranke upozoravali da bi dodjelu koncesije za Zlatni rat najbolje bilo obaviti nakon izbora, ali on navodno nije htio odustati.

Neki dodaju da je to zato što je Ževrnja bio svjestan da će mu dodjeljivanje koncesije tvrtki Sport B nakon lokalnih izbora možda biti otežano. Neki su HDZ-ovci ljuti i na bolskog načelnika Tihomira Marinkovića, koji inzistira isključivo na tome da se plaža Zlatni rat na upravljanje dodijeli općinskoj komunalnoj tvrtki.

Ževrnja u Banskim dvorima

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković poništio je jučer natječaj za plažu Zlatni rat. Zlatko Ževrnja sinoć je bio u prostorijama Vlade u Banskim dvorima, ali nije donesena odluka o njegovoj daljnjoj političkoj sudbini u HDZ-u, rečeno je Jutarnjem iz Vladina izvora.

Saznajemo da bi premijer vrlo brzo trebao donijeti odluku o tome hoće li Ževrnja i dalje biti HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana na predstojećim izborima, nakon afere s dodjelom koncesije na bolskoj plaži Zlatni rat.

“Tvrdio je da je sve u redu, a pokazalo se da nije tako”, rekao nam je jedan istaknuti član HDZ-a koji smatra da su vrlo mali izgledi da ostane u utrci za župana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:02