VAPAJ IZ RIJEKE

Drama u neboderu se nastavlja: ‘Očajni smo, nitko nam ne može pomoći, pogledajte gdje se sada šire te stjenice!‘

U riječkoj Dezinsekciji u utorak su nam rekli da imaju narudžbenicu za tretiranje tri stana

Problemi sa stjenicama u stanu na 16. katu u Rijeci

 Damir Skomrlj/Cropix

Nakon što smo objavili članak o najezdi stjenica u jednom riječkom neboderu, priča je pobudila velik interes javnosti jer je ta pošast u Rijeci istrijebljena prije više od pola stoljeća pa su građani mislili da je ona "stvar prošlosti". Međutim, s obzirom na to da su se stjenice u posljednje vrijeme proširile po europskim gradovima, bilo je samo pitanje vremena kada će stići i do Rijeke.

U riječkoj Dezinsekciji u utorak su nam rekli da imaju narudžbenicu za tretiranje tri stana u neboderu na adresi Rastočine 6, koje će obaviti "u sljedećim danima" u koordinaciji s vlasnicima, no Renata Bartula Bosanac, čija obitelj živi u jednom od tih stanova, rekla nam je da joj se nitko još nije javio.

Prema njezinim riječima, deratizacija samo tri stana sigurno neće biti dovoljna jer su se stjenice proširile i na niže katove, a i na susjednu vertikalu.

- Sada ih ima u ukupno šest stanova, od 16. kata, na kojem smo mi, sve do 11. kata. Javili su mi se susjedi koji su na drugoj vertikali da ih ima i kod njih - ispričala nam je Renata Bartula Bosanac koja živi u stanu sa suprugom i dvoje djece, a trenutačno kod njih borave i roditelji.

image

Renata Bartula Bosanac

Damir Skomrlj/Cropix

Stjenice ne izlaze po svjetlu, nego samo noću, pa ih je teško pronaći danju, no Renata Bartula Bosanac kaže da su ih vidjeli u spavaćoj sobi, dnevnom boravku, hodniku, čak i ispred ulaznih vrata. Nije optimistična da će posjet Dezinsekcije pomoći jer su već tretirali stan za koji se smatralo da je problem, no stjenice su se svejedno pojavile u drugim stanovima na istoj vertikali, na višim i nižim katovima.

image

Neboder Rastočine 6, Rijeka

Damir Skomrlj/Cropix

- Obratili smo se medijima jer smo očajni, nitko nam ne može pomoći, ni Grad Rijeka, ni Nastavni zavod za javno zdravstvo, ni policija. Kada su iz Dezinsekcije prvi put bili kod nas, rekli su nam da ih oni ne vide i otišli. Ne znam kada će doći i hoće li uopće imati učinak njihov tretman pa moramo uzeti stvari u svoje ruke. Proučavam što se može napraviti, naručila sam preko interneta uređaj za tretman nametnika vodenom parom i slično. Javljaju se ljudi koji imaju iskustva s njima i svi kažu da je to velik problem i da ih se jako teško riješiti - istaknula je naša sugovornica.

Na ulazu u "šesticu", kako Riječani kolokvijalno zovu taj neboder, istaknuto je upozorenje da u zgradi ima stjenica, a tretman stanova u kojima su uočene naručila je tvrtka zadužena za održavanje zgrade.

image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:04