UGROŽEN POPIS STANOVNIŠTVA

DRAMA U SABORU: KAKO SU ZASTUPNICI MANJINA ZATRESLI VLADAJUĆU VEĆINU Bili su uvjereni da će njihova dva amandmana glatko proći, ali HDZ ih je odbio

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Ne uspiju li se HDZ i zastupnici nacionalnih manjina dogovoriti o tome hoće li zakonom biti propisano da pripadnike nacionalnih manjina evidentiraju popisivači iz redova njihove manjine, neće doći u pitanje koalicija manjinskih zastupnika i HDZ-a, niti će oni uskratiti podršku Vladi Andreja Plenkovića, ali bi se mogao ugroziti popis stanovništva 2021. godine.

Prijedlog Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine Vlada je uputila u Sabor 30. siječnja, a već je idućeg dana prihvaćeno da se zakon donosi po hitnoj proceduri jer je ostalo malo vremena da se obave sve pripreme za popis stanovništva. Rasprava o zakonu bila je otvorena i zaključena u srijedu 19. veljače, a jučer, u petak 21. veljače, bilo je predviđeno glasanje.

Raspad kvoruma

Umjesto toga, u Saboru je izbila svađa, prštale su uvrede na nacionalnoj osnovi i na kraju se raspao kvorum te je glasanje odgođeno. Ne postigne li vladajući HDZ neki kompromis s manjinskim zastupnicima, oni neće podržati zakon, a budu li sudjelovali u rušenju kvoruma, mogli bi potpuno blokirati njegovo donošenje, time i pripreme za popis stanovništva, te ugroziti sam popis koji se mora provesti 2021.

Povod svemu je HDZ-ovo neprihvaćanje amandmana Kluba zastupnika nacionalnih manjina. Manjinci su tražili izmjenu jednog zakonskog članka tako da se sintagma “materinski jezik” mijenja u “materinski jezici”. Naveli su da je amandman rezultat prakse nekih europskih zemalja koje svojim građanima omogućavaju izjašnjavanje kao govornika više materinskih jezika.

Uvrede

Drugi amandman odnosio se na popisivače. Manjinski zastupnici tražili su da se u članku 22 iza stavka 1 doda stavak 2 koji bi glasio: “Pri imenovanju popisivača u sredinama naseljenim nacionalnim manjinama obavezno će se voditi računa o imenovanju popisivača iz nacionalne manjine zastupljene na tom području”. U obrazloženju ovoga amandmana stoji da je on nužan kako bi se popis proveo uspješno i u sredinama gdje žive nacionalne manjine.

Nakon što su shvatili da njihovi amandmani neće proći, manjinski su zastupnici tražili stanku prije glasanja, a isto je zatražio i Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a.

Na to se javio Hrastov Hrvoje Zekanović koji je vladajuću koaliciju nazvao hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom, izvrijeđao zastupnike srpske manjine, i Milorada Pupovca.

- Hoćete li udovoljiti Pupovcu da manjine same sebe popisuju? Možda bi bilo najbolje da se popisivanje radi u Srbiji, pa da Pupovac nema troškove prijevoza kad prevozi ljude u Hrvatsku - rekao je Zekanović. Pupovac mu nije ostao dužan.

- Hrvoje Srboljub Zekanović je pokazao zašto Klub smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena - rekao je Pupovac, da bi Zekanović ponovo govorio o trgovačkoj koaliciji. Manjinski zastupnici na to su izašli iz sabornice, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković je odobrio stanku. U nastavku sjednice glasanje je ipak odgođeno do idućeg tjedna.

Slijede razgovori

U kasnijem razgovoru s Bačićem saznali smo da je u srijedu razgovarao s manjinskim zastupnicima o Zakonu o popisu stanovništva, ali kaže da je tek kasno poslijepodne čuo za njihove amandmane.

- Prvi amandman po kojem bi građani mogli imati dva materinska jezika ne možemo prihvatiti. Nema potrebe za time. Svatko može kao materinski jezik uzeti koji želi, ali ne može imati dva. Nisam siguran da to uopće postoji u nekim drugim državama - rekao je Bačić. U odnosu na drugi amandman rekao je da za njime nema potrebe, ukazao na to da su se dosad provela tri popisa stanovništva po istim pravilima i da nitko nije imao primjedbe.

- Državni zavod za statistiku je županijskim centrima davao upute da u sredinama u kojima žive nacionalne manjine popisivači trebaju biti osobe koje znaju jezik te manjine ili pripadnici te manjine. U razgovoru s manjinskim zastupnicima predložili smo da ovaj put to budu obavezne upute, no oni to odbijaju i žele da se unese u zakon - kaže Bačić, navodeći kako će se o tome još razgovarati, a najavljuje i da će pribaviti komparativnu analizu da bi se vidjelo kako su druge zemlje riješile ovo pitanje.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a još je napomenuo da popisivanje stanovništva i ova pitanja nisu dio koalicijskog sporazuma s manjinskim zastupnicima, niti se ranije o tim pitanjima raspravljalo.

Nervoza u HDZ-u

“Zakon nije bio u javnoj raspravi. Dobili smo ga na stol dvije minute prije nego što je trebala biti rasprava. Nismo ga uopće imali vremena proučiti. Nitko nas nije ništa pitao o tom zakonu iako smo koalicijski partneri. Zakon ima direktne posljedice na sudbinu predstavnika nacionalnih manjina, određuje gdje će nacionalne manjine imati zastupnike kvotne...”, izjavio je potpredsjednik Sabora Furio Radin novinarima u Saboru i ustvrdio da je zakon loš, “ne mijenja ništa u odnosu na prošli koji nije bio dobar” i najavio da će glasati protiv njega neovisno o tome hoće li amandmani biti usvojeni ili ne.

Malo je tko očekivao da će Zakon o popisu stanovništva izazvati toliko povišenih tonova u Saboru. I sudeći po kuloarima - manjinci su bili uvjereni da će njihova dva amandmana glatko proći. Svađu koja je nenadano izbila neki su skloni pripisati nervozi oko unutarstranačkih izbora, a ne krizi među koalicijskim partnerima.

Manjinci su se danas odlučili na šutnju, pozivi Furiju Radinu, Vladimiru Bileku, Robertu Jankovicsu, Borisu Miloševiću ostali su bez odgovora. Očito čekaju potez HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:49