FOTO: PREVOZIO GOSTE NA PROSLAVU

DRAMA U ZRAKU Helikopter pao kraj autoceste A1. Preživjeli: 'Ovo je bio moj zadnji let!'

 Vojko Bašić / CROPIX

NOVO 17:44 Helikopter koji je s mini aerodroma iz Prgometa nedaleko Splita trebao u Korenicu, na proslavu koju organizira najpoznatiji lički ugostitelj Željko Orešković Macola, prevesti trojicu njegovih prijatelja: Tončija Kurilja-Jabuku, Jasmina Kovača i Ivicu Bućana, srušio se nekoliko sekundi nakon što je poletio oko 15 sati - informaciju smo dobili od samog Macole, a potvrdili su je putnici koji su u Korenicu stigli automobilom nešto poslije 17 sati.

- Digli smo se bili 15 ili 20 metara u zrak i najednom se začuo čudan zvuk iz motora, izgleda da je došlo do kvara. Zanijelo nas je i pali smo na tlo. Kako su elise radile i udarale u zemlju, tako nas je još dvaput okrenulo. Ispao sam van, a na mene se naslonio helikopter. Srećom, između nas se našla harmonika, to me spasilo - ispričao je Tonči Kurilj Jabuka koji je sjedio do pilota za kojega kaže da je bio iskusan i da nikako nije mogao utjecati na tijek događanja.

Moglo je, dodaje, sve završiti puno gore pa je odlučio da je ovo ujedno bio i njegov zadnji let.

KORENICA - Civilni helikopter marke Robinson 44 koji je sa splitskog helidroma trebao u Korenicu, na proslavu koju organizira najpoznatiji lički ugostitelj Željko Orešković Macola, prevesti jedan od tri ili četiri glazbena sastava koji će kod njega danas nastupiti, srušio se nekoliko sekundi nakon što je poletio - informaciju smo dobili od samog Macole koji nije znao mnogo detalja.

- Unutra je bio taj bend, moji prijatelji, bilo je i dijete s njima. Javili su mi da su se digli 15 metara u zrak i onda pali . Ozlijeđenih nema. Već su na putu prema meni automobilima - rekao je Željko Orešković Macola.

Ubrzo se proširila i vijest da je helikopter s četiri člana posade prisilno sletio na autocestu A1 kod čvora Prgomet.

Kako doznajemo, prisilno slijetanje bilo je veoma grubo, pa je helikopter znatno oštećen.

U svakom slučaju, letjelica je trebala sletjeti u Korenicu, na imanje popularnog ugostitelja koji je organizirao veliku proslavu povodom izgradnje prve drvene kuće iz svojeg novog proizvodnog pogona. On je, naime, nabavio najmoderniji CNC stroj za obradu drva te je započeo s gradnjom kuća od drvenih trupaca. Slaganje prve kuće započelo je u ponedjeljak, a već danas u 17 sati slavi se završetak radove. Oko 17 sati na gradilištu su još uvijek radnici, ali i tamburaši.

Riječ je o helikopteru u vlasništvu tvrtke Helimax Vlahe Marića, koji se iznajmljuje zainteresiranima za let. Na mjesto nesreće upućena su vozila Hitne pomoći i policije, a očevid će obaviti i glavni hrvatski zrakoplovni istražitelj Dinko Vodanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:53