SUKOB U SLAVONIJI

Drama zbog adventskog klizališta u gradu, svećenik stao pred kamion: ‘Možeš samo preko mene...‘

Je li klizalištu mjesto na trgu ispred katedrale? Drago mi je da djeca imaju klizalište, ali trebaju li ga imati baš tu?, pita se nadbiskup

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je u svojoj božićnoj poruci novinarima pozvao na obraćenje i naveo negativnosti tj. ‘oblike tame‘ koji se pojavljuju u društvu, piše Radio Đakovo.

Prema Hraniću to su ‘samodostatnost, sebičnost, društveno raslojavanje, socijalna nejednakost, govor mržnje iz usta najviših predstavnika vlasti, koruptivni oblici ponašanja, siromašni i marginalizirani građani.‘

‘Onaj koji shvati da je, ako previdi čovjeka u njegovim potrebama zatvorio vrata Bogu koji dolazi među nas‘, naglasio je nadbiskup Hranić te posebno istaknuo problem korupcije.

Na pitanje zašto je Crkva šutjela za vrijeme afričke svinjske kuge nadbiskup je odgovorio:

‘Mislim da nismo mi u Crkvi nekakve dežurne babaroge koje trebaju stalno gledati što se događa i stalno nešto komentirati‘, kazao je Hranić.

Odgovorio je i na pitanje o adventu u gradu, odnosno o informacijama da Crkva nije dopustila program ispred katedrale.

‘Nisam oduševljen time da klizalište bude pred katedralom, to je bilo jedino, čini mi se, sporno. Prigovarali su svećenici koji žive tu preko puta kojima bi agregat bio pod prozorom u sobi u kojoj spavaju. Izašli su i bunili su se, kad je došao kamion s opremom jedan naš svećenik je stao i rekao je da taj kamion može prijeći dalje samo preko njega i nije dopustio da kamion prođe. Onda je tu reagirao gradonačelnik i odlučili su klizalište staviti malo sa strane. Kaže on da je tu malo uzak prostor i klizalište ne može biti veliko, ali se ja se pitam je li klizalištu mjesto na središnjem trgu ispred katedrale. Drago mi je da djeca imaju klizalište, ali trebaju li ga imati baš tu? Na dva koraka dalje imamo dva igrališta, pa zar se ne bi to moglo tamo smjestiti? Nisam ja taj koji o tome treba odlučivati niti voditi brigu‘, rekao je nadbiskup Hranić.

image

Đuro Hranić

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:17