TRAJALA POLA DANA

DRAMATIČNA AKCIJA HRVATSKIH POMORACA Spasili su 117 emigranata od sigurne smrti u moru

 Sindikat pomoraca Hrvatske

Posada broda Glory Sky pod zapovjedništvom kapetana Gojka Milankovića iz Dubrovnika, uz kojega je na brodu bio još jedan Hrvat, upravitelj stroja Dinko Brčić iz Korčule te 18 filipinskih pomoraca, spasila je 50 milja od libijske obale 117 emigranata.

Akcija spašavanja je započela 29. travnja nakon primljene obavijesti od IMRCC iz Rima (Italian Maritime Rescue Coordination Center) u 10.51 sati i trajala je do kasnog poslijepodneva.

Nakon priprema, s prve brodice na brod se popelo 105 emigranata, a s drugog deset žena, među kojima i tvije trudnice te jedno dijete od 6-7 mjeseci, objavio je na svojoj internetskoj stranici Sindikat pomoraca Hrvatske .

106 odraslih emigranata popelo se na brod pilotskim ljestvama, a žene i djeca brodskom skalom. Zbog valovitog mora dva člana posade su se spustila u brodicu i pomagala ženama da se popnu skalom. Djeca i žene su smješteni u prostor za rekreaciju posade, a ostali na palubi. Svi su dobili hranu, piće i voće.

Foto: Sindikat pomoraca Hrvatske

U trenutku ukrcaja žena i djece, brodu se približio libijski ophodni brod koji je zatražio da Glory Sky zaplovi prema libijskoj luci Tripoli. Prema naputku IMRCC Roma, zapovjednik je to odbio i zaplovio prema luci Pozzallo gdje su emigranti iskrcani nakon 18 sati plovidbe.

Hrvatski pomorci su na brod za prijevoz cementa ukrcani posredstvom tvrtke TA-NA d.o.o. iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:09