PREPAD U 2 UJUTRO

DRAMATIČNA BITKA ZA PSE U DUBROVNIKU Pedesetak policajaca usred noći iz azila odveli 45 pasa, raskrvarili i priveli voditeljicu!

 Nikša Duper / EPH

Dramatično je bilo u noći s nedjelje na ponedjeljak na dubrovačkom brdu Žarkovica, gdje već godinama radi tamošnji azil za napuštene životinje. Oko 2 sata ujutro policija je upala na zemljište azila i pomogla veterinarima da uzmu 47 pasa. U akciji su sudjelovali veterinari šinteraja As Eko iz Šibenika, Animalis Centrum iz Splita, Sklonište veterinarske stanice Pakrac i tvrke A.N.D.A.R. iz Medulina. Voditeljica dubrovačkog azila Sandra Sambrailo privedena je u policijsku postaju jer je pokušavala spriječiti odvođenje životinja.

- Spavam u maloj kućici unutar skloništa i čula sam lavež pasa. Izjurila sam van i po zvuku shvatila da je policija probila ulazna vrata i da se odvode psi. Brdo se orilo od laveža, psi su u panici jurili naokolo, pa sam potrčala prema policiji. Pitala sam ih da mi pokažu nalog, jer su psi vlasništvo Društva za zaštitu životinja i ne mogu biti samo tako odvedeni, no nisu mi ništa pokazali - kaže Sambrailo.

Tada je pokušavala zaustaviti policajce, pa su se kratko nagurivali ispred psećih kućica. Dva su je policajaca vrlo grubo povukla, kaže, i odvela do policijske postaje.

- Poderali su mi odjeću, raskrvarili me... Odveli su me kao zadnjeg kriminalca i još uvijek sam u šoku. Pustili su me nakon dva sata i sestra je došla po mene. Odmah smo otišle na Žarkovicu i shvatile da su neki psi pobjegli i još se nisu vratili. Ne znamo gdje su, no tražimo ih - kaže Sambrailo, koja dodaje da su im potporu u bici za pse pružile brojne udruge iz zemlje i inozemstva, a mnogi su građani došli kako bi bili uz njih.

Noćna akcija odvođenja pasa Grad Dubrovnik koštala je 25 tisuća kuna. U njoj je sudjelovalo 50-ak policajaca.

Pseći lavež usred noći uznemirio je volontere koji su trebali u osam sati doći na prosvjed, pa su neki od njih u rekordnom roku došli do azila. Mogli su samo vidjeti kako voditeljicu odvodi policija, a veterinari odvoze pse. Kažu, odveli su psa koji ima epilepsiju, kujicu koja je tek sterilizirana, starog psa koji ima problema s bubrezima, kujicu sa štencima, dva psa koja su imala dom i vlasnici su ovih dana trebali samo doći po njih... Veterinari su pod okriljem mraka grabili prve pse koji su im bili pod rukama, pričaju ogorčeni volonteri, a veterinari to priznaju. Kažu - situacija je bila takva da nisu mogli birati, jer su pse uzimali bez da ih pogledaju. Doktorica Filipović iz Splita kratko nam je rekla da je još uvijek pod stresom zbog događaja u kojima je sudjelovala noć prije, dok je Marijana Mikulandra iz As Eka bila razgovorljivija.

- Kod nas je sad 25 pasa i, da budem iskrena, nismo se baš usrećili. Ima starih pasa, a uglavnom su pretili. Moramo sad puno novca potrošiti na dijagnoze, neki od tih pasa prestari su, neće se moći liječiti, nitko ih neće udomiti... Ne znam još uvijek što ćemo, puno je posla pred nama. Doduše, treba priznati da su svi psi socijalizirani i vidi se da se o njima netko brinuo s puno ljubavi, iako zdravstveno nisu u najboljem stanju - ističe Mikulandra.

U 14:30 na sjedinici dubrovačkog Gradskog vijeća odlučuje se o sudbini pasa.

Privedena jedna osoba

Dubrovačka policija potvrdila je da su priveli 46-godišnjakinju na Žarkovici zbog ometanja provođenja službene radnje te da je ona puštena nakon što su životinje premještene iz azila. Kažu kako su na Žarkovici bili kako bi pružili pomoć pri izvršenju rješenja Ministarstva poljoprivrede o izmeštanju životinja.





Traži se ostavka Vlahušića

Članovi Društva za zaštitu životinja jučer ujutro su se okupili pred kućom gradonačelnika Andre Vlahušića, tražeći njegovu ostavku zbog onoga što se dogodilo na Žarkovici. Problemi s azilom u gradu pod Srđem traju godinama: još 2009. godine Andro Vlahušić pokušao je dozvoliti eutanaziju svih pasa iz skloništa, no to je spriječeno zbog pobune ljubitelja životinja iz zemlje, ali i inozemstva. Potporu napuštenim psima pružila je i tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:27