NESTAO PONI

DRAMATIČNA POTJERA PO ZAGORJU Konjokradice oteli obiteljsku mezimicu Lunu s kućnog praga

Vlasnik apelira: ‘Roditelji, šaljite slike ponija koji se nude djeci za jahanje. Možda je jedan od njih naša patuljasta kobila’

Nepoznati su lopovi iz dvorišta na imanju u Stubičkim Toplicama usred dana ukrali konja. Patuljasti poni Luna, visok 83 centimetra i težak 150 kilograma, nestao je u petak oko 17.30 sati. Njegov vlasnik Miroslav Krušlin kaže da ga je nestanak konja šokirao.

Luna je bila ispred imanja, a vlasnik je od nje bio udaljen samo desetak metara. Tijekom dana radio je na imanju i povremeno pogledavao prema konju.

Zadnji put je u njenom smjeru pogledao oko 17 sati, kada je završio s radovima vani i krenuo u kuću. Luna je bila na livadi i mirno pasla travu, a bila je vezana konopcem dugim oko četiri metra. Kad je Krušlin drugi put pogledao kroz prozor, nije je bilo.

- Šokirao sam se. Izašao sam iz kuće, prešao tih desetak metara do mjesta gdje sam je zadnji put vidio i onda se zbunjeno ogledavao za njom. Pretražili smo cijelo imanje, nigdje je nismo pronašli. Ona je vrlo mirna, hladnokrvna i jako dobra prema ljudima.

Da joj bilo tko priđe i uzme je za ular, otišla bi s njim. Pretpostavljam da se to dogodilo. Ipak, ne razumijem kako je nekomu palo na pamet da dođe u moje dvorište i riskira kako bi mi par metara od kuće ukrao konja. Ne mogu to shvatiti - žali se vlasnik.

Alarmirana policija

Odmah je alarmirao policiju, koja trenutno radi na tome da pronađe nestalu životnju. Još nemaju nikakav trag, iako policajci na terenu provjeravaju cijeli niz mjesta na kojima pretpostavljaju da bi ukradeni konj mogao biti.

Lunini papiri nalaze se kod njezina vlasnika, pa se provjeravaju i vlasnici drugih životinja. Miroslav Krušlin moli sve koji će ovih dana, na blagdan Velike Gospe, otići na neku seosku proslavu da mu pomognu.

Moli ih da obrate pozornost na svakog konja koji je doveden kako bi mališani jahali na njemu. Ako neki nalikuje Luni, poziva ih da mu to jave, a on će onda s policijom provjeriti je li možda riječ o njegovoj ukradenoj ljubimici.

Lovim se za slamku

- Iskreno, lovim se za slamku. Ne znam bi li čovjek s ukradenim konjem, bez papira, dolazio na sajam. No, nadam se. Ne želim ni razmišljati o onome što je vjerojatnije: da je otišla preko granice i da joj nikada nećemo ući u trag. Kod mene je ona već pet godina, od svojih deset, i zaista je savršen konj.

Koliko je posebna pokazuje i činjenica da, kad nešto negdje pukne, drugi konji pobjegnu, pa ih treba tražiti po polju i u šumi. Samo Lunu ne - znam da će kad se preplaši pobjeći u štalu i tamo biti sve dok se ne smiri.

Čak je znala ući nam u kuću i biti mirna kao bubica, pa onda zamislite koliko nas šokira činjenica da smo ostali bez nje - kaže neutješni Krušlin.

Ako vidite kobilu sličnu Luni, vlasnik moli da je fotografirate i fotografiju pošaljete na njegov mobitel 099 8252 901 ili na Facebook profil Edukacijskog centra Nova arka.

Miroslav Krušlin pojašnjava kako mu je to jedina nada da će se njegova Luna vratiti kući. Sumnja da joj se na neki drugi način može ući u trag.

O ljudima koji su Lunu ukrali ne želi ni razmišljati, kaže. Trenutno je usmjeren samo na to da učini sve što može kako bi se ona vratila kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:55