SLUČAJ PLAGIJAT

DRAMATIČNA SJEDNICA ODBORA ZA ETIKU U ZNANOSTI Zbog Barišića došlo do raspada, Silobrčić podnio ostavku

Vlatko Silobrčić i Pavo Barišić
 Ronald Goršić / Hanza Media

Akademik Vlatko Silobrčić podnio je ostavku na mjesto predsjednika Odobra za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, neslužbeno doznajemo nakon jučerašnje za javnost zatvorene sjednice Odbora, najvišeg savjetodavnog i stručnog tijela za promicanje etičkih načela u znanosti.

Na sjednici se, među ostalim, trebalo raspravljati o u javnosti najeksponiranijoj prijavi protiv aktualnog ministra znanosti Pave Barišića kojega je grupa profesora 2011. prijavila zbog navodnog plagiranja u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica. Jučerašnja sjednica, međutim, završila je bez zaključaka.

Unatoč Silobrčićevu povlačenju s mjesta predsjednika, on ostaje član Odbora, iz kojega je, doznajemo, istupio profesor i bivši dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Josip Baloban. Baloban je podnio neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo instrumentalizaciju Odbora kroz medije. “Nakon što sam na svoj način i svojim iskustvom pokušao pridonijeti prevladavanju, prije svega, instrumentalizacije Odbora, ali bez određenog uspjeha, odlučio sam podnijeti ostavku”, napisao je, doznajemo, u obrazloženju svoje odluke Baloban, koji se jučer nije pojavio na sjednici, a pismenu je ostavku podnio ranije.

Bez izjava

- Ne dajem izjave za javnost - poručio nam je Baloban.

Ni Silobrčić nije želio davati izjave o razlozima svog odstupanja s mjesta predsjednika, no očito je da je njegova odluka motivirana nedostatkom potpore većine članova Odobra, prvenstveno o pravu javnoga govora. Silobrčić je, naime, u medijima u posljednje vrijeme iznosio svoje mišljenje o etičnosti pojedinaca iz akademske zajednice, što su mu zamjerili ostali članovi. “Mijenjam svoju poziciju za slobodu”, poručio je, doznajemo, na dosad najburnijoj sjednici Odobra akademik Silobrčić.

Mediji su jučer ostali uskraćeni za službene informacije s obzirom na to da nije primijenjena praksa prošle sjednice s kraja listopada, kada je Odbor dao priopćenje.

- Pitanje moje šutnje je pitanje osobnog morala. Odbor mora raditi u miru i bez javnosti - objasnio nam je jučer jedan od članova Odbora, također nezadovoljan što se o radu Odbora raspravljalo u medijima.

Zaključen predmet

Uoči sjednice Odbora, koja je trajala dvostruko dulje od uobičajenog prosjeka, ministar Pavo Barišić ponovio je HTV-u svoje mišljenje o prijavi protiv plagiranja.

- Predmet je zaključen prije pet godina i mjerodavna etička tijela dala su svoj sud. Odbacila su ovaj predmet i nemam tu što više reći - izjavio je Barišić. Ministar se od prvoga dana preuzimanja funkcije suočava s pitanjem o navodnom plagijatu, a kada govori o mjerodavnim etičkim tijelima, tu misli na etička vijeća pojedinih fakulteta, odnosno etičko povjerenstvo Sveučilišta u Zagrebu. Budući da Odobr za etiku, čije članove imenuje Sabor, predstavlja svojevrsno nadtijelo (ali lišeno mogućnosti odlučivanja), Barišić je uvjeren da taj Odbor nema razloga više raspravljati o njegovu slučaju.

Silobrčić je tu imao drukčiji stav i očekivao je potporu većine članova Odbora. Očekuje se da će novoga predsjednika članovi izabrati na sljedećoj sjednici koja se održava svaki mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:09