BUKTINJA U DUĆAMA

Dramatični detalji spašavanja iz gorućeg Doma: ‘Bili smo 100 metara udaljeni, a ništa nismo čuli‘

Iako očevid još traje, pretpostavlja se da su se dvije štićenice ugušile od ugljučnog monoksida
 Ante Cizmic/Cropix

- Ovo kao da je sam vrag naručio! – kazao je Slobodnoj Dalmaciji Jakov, jedan od prvih susjeda Doma za starije i nemoćne osobe Providenca­ u Dućama, u Općini Dugi Rat, u kojemu su u požaru nedjelju navečer smrtno stradale dvije štićenice, a treća je prevezena u splitsku bolnicu.

Baš u trenutku izbijanja požara, to područje zahvatilo je olujno nevrijeme.

- Ja sam – priča drugi susjed Jozo – bio na dežuri dole u Bracere, niti 100 metara udaljen, ali od grmljavine i silnog vjetra ništa nisam čuo. Tek kada su došli vatrogasci sa sirenama i rotirkama shvatio sam da se nešto događa.

- E, da smo znali, pa sami mi to aparatom pogasili. Ovako žali bože ljudskih života i patnje koje su drugi prošli – dodaje Jakov.

Vatrogasci iz Dugog Rata dojavu su dobili u 19.21 sat, a u domu su bili već za tri minute.

- Bili bi mi i prije tamo da nismo tek u trećem pokušaju dobili točnu lokaciju. U prvom pozivu što je stigao preko 112 u panici je rečeno tek da gori dom. Kako je veći i poznatiji na drugu stranu prema Podstrani, mislili smo da je taj – ispričao je Slobodnoj Pavao Tomić, zapovjednik DVD-a u Dugom Ratu.

image
Pavao Tomić, zadpovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat.
Ante Cizmic/Cropix

Pred dom su stigli s 16 pripadnika i 4 vozila, a ubrzo je stigla i pomoć iz Omiša od 15 ljudi i tri auta. Unutra je bilo sve puno dima.

- Kada smo došli, tamo je već bila policija. Dva mlada policajca iz postaje Omišu. Oni su odmah, onako u kratkim rukavima, bez ikakve vatrogasne opreme, krenuli spašavati štićenike s drugog kata. Mislim da se prezivaju Nuić i Jurčević. Nosili su ih na leđima. Svaka im čast! - veli Tomić.

Dvjema štićenicama Providence nije bilo spasa. Iako očevid još traje, pretpostavlja se da su se ugušile od ugljučnog monoksida u svojoj sobi na prvom katu, ali i zadobile teške opekline.

- Mi smo u domu naišli na dvije mlade zaposlenice. Jedna od njih nam je rekla da je i sama vatrogasnim aparatom pokušala obuzdati vatru koliko je mogla – prepričavao je Slobodnoj jutro poslije vatrene i olujne noći u Dućama zapovjednik vatrogasaca.

image
Ante Cizmic/Cropix

Za razliku od Jakova i Joze, ostali susjedi s Poljičke ceste nisu bili baš razgovorljivi. S radoznalošću su promatrali pripadnike krim-policije dok su jutros oko 9.30 ulazili u dom na nastavak očevida. S vanjske strane objekta nije se uopće moglo zamijetiti da je unutra izbio požar.

- Mene ništa ne pitajte – odmah nas je dočekala sredovječna gospođa, zabundana u debelu jaketu pod kišobranon.

Zašto?

- Nsam ja od onih koji se raduju tušoj nesreći – odgovorila je kratko i dala do znanja da ne namjerava nastaviti bilo kakav razgovor.

- A šta se tu ima za reći. Tragedija! O ovim sadašnjim vlasnicima nisu se mogle čuti stvari kao o prethodnima. Radili su uredno, mi nikakvih problema s njima nismo imali, niti oni s nama – tek je Slobodnoj Dalmaciji pristao reći jedan bračni par u prolazu.

Izvještaj Hrvatske vatrogasne zajednice

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćenjem za medije se oglasila o požaru u Obiteljskom domu za starije Providenca u Dugom Ratu, koji je izbio u nedjelju navečer, a kojem su smrtno stradale dvije štićenice.

- Dana 27. rujna u 19:20 sati DVD Dalmacija Dugi Rat je zaprimio dojavu o požaru objekta u Dugom Ratu. Požar je izbio u na prvom katu Obiteljskog doma za starije Providenca prilikom čega su dvije osobe smrtno stradale, a jedna je zbrinuta od strane Hitne medicinske pomoći.

Ostali korisnici doma su evakuirani te prebačeni u prizemlje objekta, koje nije bilo ugroženo požarom. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je DVD Dalmacija Dugi Rat s 4 vozila i 16 vatrogasaca te DVD Omiš s 3 vozila i 15 vatrogasaca. Na intervenciju je upućen i JVP Podstrana, ali su vraćeni u postrojbu. Požar je ugašen u 21:30 h - stoji u izvještaju vatrogasaca.

- Po dojavi na teren odmah izlazi dežurna smjena s 3 vatrogasca i jednim vozilom, a dežurni vatrogasac preko sustava tihog uzbunjivanja i sirene podiže dodatne snage. ŽVOC Split je na intervenciju uputio susjedna društva.

Po dolasku na mjesto intervencije, djelatnici su uputili vatrogasce u sobu na prvom katu u kojoj je izbio požar. Požar su djelatnici ugasili aparatom za gašenje požara te su vatrogasci odmah pristupili evakuaciji ostalih korisnika doma, provjetravanju prostorija te saniranju mjesta požara.

Korisnici doma su smješteni u prizemne prostorije gdje su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći pregledali - rekao je zapovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Pavao Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:26