VJEŽBA U KAŠTELIMA

Dramatični prizori simulacije avionske nesreće: Pogledajte spašavanje putnika u kojem je sudjelovalo 150 ljudi

Vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja
 Josko Supic/Cropix

​Na splitskom Resniku u subotu je održana vježba potrage i spašavanja zrakoplova ASAR 2021 - 3​, u kojoj su sudjelovali pripadnici MUP-a, OSRH, HCK-a i drugih javnih i hitnih službi, u kojoj je simulirano spašavanje 34 putnika i četiri člana posade​ aviona Bombardier Dash 8 Q 400.

Vježbu je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije.

Sudjelovali su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Oružanih snaga RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Agencije za civilno zrakoplovstvo, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Međunarodne zračne luke Zagreb i Zračne luke Split. Ukupno je bilo 150 sudionika vježbe.

U simulaciji vježbe pilot zrakoplova, koji je iz Splita letio put Zagreba, prijavio je udar ptice u motor te zatražio slijetanje na Zračnu luku Split. Nakon toga je kontrola leta izgubila radio vezu sa zrakoplovom, a na području Kaštel Štafilića su izgubili i vizualni kontakt s njim.

U vrlo kratkom vremenu na teren je krenulo više od desetak službi koje su stigle do zrakoplova i započele sa spašavanjem. Prvi su stigli vatrogasci koji su pristupili gašenju požara na zrakoplovu, a zatim i Civilna zaštita, Crveni križ, policija, HGSS, Hitna pomoć i brojni drugi koji su dobrom uvježbanošću 'spasili ljudske živote'.

​Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut​ nakon vježbe izjavio je novinarima kako je riječ o operativno-pokaznoj vježbi​ - i to treći segment uvježbavanja koje su imali tijekom godine.

Prvi je bio komunikacijski, drugi zapovjedno-stožerni, a današnji je terenski koji predstavlja vježbu spašavanja iz zrakoplova i podliježe posebnim pravilima i propisima koje su dužni raditi sukladno međunarodnim sporazumima.

​"Vježba je uvježbala sve snage koje se nalaze na ovom uskom dijelu uz splitsku zračnu luku u Kaštelima. To su sve one snage koje bi inače u takvim slučajevima trebale i morale djelovati. Sustav civilne zaštite se priprema za sve vrste nesreća i katastrofa. Sve operativne snage trebaju biti pripremljene kako bi mogli djelovati u datom trenutku i pružiti pomoć svima koji se nalaze u nesrećama", kazao je Trut. U vježbi je bilo 150 sudionika, dodao je.

Snage su dobro pripremljene, koordinirane i znaju svoj posao

​Ravnatelj Ravnateljstva CZ ocijenio je da su snage dobro pripremljene, znaju svoj posao, a u vježbi se moglo vidjeti koliko su bili koordinirani na prizorištu jer su međusobno komunicirali, što je jako bitno u takvim aktivnostima.

Objasnio je da za vježbu pripremaju i markirante, odnosno osobe koje glume putnike, jer bez obzira što se radi o vježbi, to su opasne situacije. Trut je rekao da su sve snage bile koordinirane iz područnog ureda Ravnateljstva Civilne zaštite, a vježbu je vodio pročelnik područnog ureda.​

Glasnogovornica Crvenog križa Hrvatske Katarina Zorić je otkrila da je na današnjoj vježbi sudjelovalo 85 njihovih djelatnika​ i volontera koji su posebno educirani i djeluju u takvim situacijama i drugim nesrećama i katastrofama. Istaknula je iznimnu važnost održavanja takvih vježbi kako bi se žurne službe mogle pripremiti za neke stvarne situacije ustvrdivši da je priprema ključna.

"Svaka vježba je važna. Priprema je zapravo pola posla za svaku krizu ili katastrofu i mi koji se bavimo tim poslom to znamo. Zato je bitno da ovdje budu svi koji djeluju u sustavu žurnih službi. Svi mi imamo svoju ulogu i što uvježbanije djelujemo to će biti bolje kada se dogodi neka stvarna situacija", kazala je Zorić.

Podsjetila je da su ove godine sve žurne službe bile aktivne na potresom pogođenom području što je isto vrlo teška situacija koja se dogodila, ali na koju je odgovoreno najbolje što se moglo i oni se baš za takve situacije konstantno pripremaju.

I zapovjednik Operativnog područja Kaštela ​D​arko Maretić rekao je da su vježbe jako zahtjevne i da se svakodnevno uvježbavaju za takav tip intervencija.

Na novinarska pitanja objasnio je da nakon što zaprime dojavu o nekom događaju od kolega iz Civilne zaštite ili Zračne luke Split, ovisno o lokaciji gdje zrakoplov slijeće ili pada, 'na noge se podižu' sve žurne službe​, dolazi se do lokacije i započinje spašavanje.

"Suradnja između svih žurnih službi je odlična", poručio je na kraju Maretić.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image

Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite

Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
image

brigadni general Ivan Turkalj

Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:18