TRAŽE OBJAŠNJENJE

Dramatično pismo obitelji Bilić: Policija nam je davala lažne nade, Paravinju neće ispitati

Jezera smo isušili, novac se potrošio, a Antonije nema, stoji u otvorenom pismu
 Marija Mihić / CROPIX

NOVO 11:50 - Sudac Županijskoga suda u Šibeniku Igor Ninić danas ispituje glavnog svjedoka u postupku protiv Dragana Paravinje, javlja HRT. Na stolac za svjedoke sjest će Frane Bilić koji je 7. lipnja u 10 sati vidio Antoniju kako stopira i ulazi u kamion.





Bit će ispitani i drugi koji su tog dana vidjeli ili Antoniju ili kamion kakav je vozio Paravinja. Nakon toga slijedi stanka zbog godišnjih odmora, a istraga se nastavlja 9. kolovoza izvođenjem dokaza.





U međuvremenu, policijska potraga za Antonijom se nastavlja.

________________

ŠIBENIK - “Policija nam je davala lažne nade. Rekli su nam da će Dragana Paravinju u Hrvatskoj privoljeti na poligrafsko testiranje i kako je pronalazak Antonije primarna obaveza MUP-a. Samo dva dana kasnije pljuska. SMS-porukom obavijestili su nas da Paravinju ipak neće moći ispitati, bez dodatnih objašnjenja. Policiji nije u interesu pronaći našu kćer, već samo osuditi Dragana Paravinju.”

Istražni postupak

Ovako u oštrom otvorenom pismu tvrdi Ana Bilić, starija sestra Antonije Bilić koja je 7. lipnja na Čikolskome mostu ušla u kamion Dragana Paravinje i od tada joj se gubi svaki trag. Ana Bilić od MUP-a i DORH-a traži službeno očitovanje zašto još uvijek istražnom sucu u Šibeniku nisu podnijeli zahtjev za ponovno ispitivanje Paravinje.

Podsjećamo, već tri dana na šibenskom sudu traje istražni postupak na početku kojega je Paravinja ponovio kako je njegovo priznanje, da je Antoniju zadavio i bacio u Krku, od njega iznuđeno batinama. Rekao je da Antoniju nikad nije vidio, povezao u kamionu te da toga dana u 9.55 ujutro uopće nije bio na Čikolskom mostu.

Lažno smirivanje

“Svjedoci smo neuspjele potrage za Antonijom, koja se provodila po Paravinjinu priznanju i nije donijela nikakve rezultate. Odgovorno tvrdim da je istraga krenula u smjeru prikupljanja dokaza koji bi osumnjičenika osudili na zatvorsku kaznu”, kritizira rad policije Ana Bilić, bojeći se da će Paravinja završiti u zatvoru, a Antonijino tijelo nikad neće pronaći. Ono što obitelj Bilić posebno pogađa jest to što imaju osjećaj da ih istražitelji na čelu s ministrom Karamarkom pokušavaju lažno umiriti.

Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a, tvrdi kako novi razgovor s Paravinjom ne ovisi o policijskom htijenju već o zakonskim mogućnostima. Kaže kako razumije sestre Bilić, ali od njih ne očekuje da razumiju kazneni zakon.

Pomaka u istrazi nema

- Mi Dragana Paravinju ne možemo ispitati o okolnostima događaja o kojima je već ispitan u Banjoj Luci. Ono što mi možemo, a to ovisi o istražnom sucu šibenskog suda, ispitati ga samo o novim okolnostima vezanim uz Antoniju Bilić - govori Borovec. Takvih okolnosti, odnosno pomaka u istrazi, zasad nema, tvrdi, jer da ima policija bi već poslala službeni zahtjev za ispitivanjem Dragana Paravinje.

No Ana Bilić smatra suprotno. “Kad su mi rekli da primaju dojave građana i vidovnjaka, shvatila sam da se radi o trećerazrednoj manipulaciji mene i moje shrvane obitelji. Antonijom se manipulira kako bi se prikupili materijalni dokazi za budući sudski spor protiv Dragana Paravinje”, objašnjava.

Dodaje kako se ispitivač prije ispitivanja u Banjoj Luci trebao bolje pripremiti i o Paravinji prikupiti puno više informacija te znati njegov psihoprofil. Smatra da bi se već tada znalo da će Paravinja lagati.

“Nakon ispitivanja saziva se žurna press-konferencija kako bi moj otac što prije i egzaktnije saznao da mu je najmlađa kćerka ubijena. Gospodine Brkiću, skidam vam kapu (Milijan Brkić, zamjenik ravnatelja policije koji je o rezultatima ispitivanja obavijestio javnost, nap. p.), odlično ste odradili svoj posao! Ali tko sam ja da policiju učim njihovu poslu, ja sam tamo neka glasna sestra željna medijske pažnje. Odnosno, do dana današnjega neispitana sestra Antonije Bilić. Ali tko sam ja da učim policiju da se prvo trebaju ispitati članovi obitelji kada im član obitelji nestane”, piše Ana Bilić koja smatra da se policija boji da će Paravinja pri ponovnom ispitivanju možda otkriti pomagača ili im se nasmijati u lice kao što to 33 dana čini s televizijskih ekrana.

Najopsežnija potraga

“Javno pitam ministra Karamarka: kuda plovi ova potraga? Jezera smo isušili, prešla se i ruta kretanja, bunari, špilje, škrape, šume i jezera. Novac se potrošio, a Antonije nema. Ali zato čovjeka s Interpolove tjeralice ima, i to napokon u Hrvatskoj, ali nitko ga ne želi ispitati jer postoji strah da bi novim iskazom bacio u vodu najopsežniju potragu u povijesti traganja za nestalom osobom”, završava pismo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:04