ZIMA SE VRAĆA

Drastična promjena vremena: U samo nekoliko sati temperatura će pasti za 10 stupnjeva, moguć i snijeg

Na Jadranu će probleme stvarati i vjetar - jak i olujan južni te jugo, s kojim može biti i poplavljenih riva

Vremenska prognoza

 /Cropix/dhmz

Veći dio petka, kao i vikend, imat će dosta suhih pa i sunčanih sati. Naime, s naoblačenjem koje će početi u petak popodne glavnina oborine past će tijekom noći na subotu, koja će na Jadranu imati najviše sunčana vremena, uz prolaznu buru i sjeverni vjetar.

Početak sljedećeg tjedna bit će zamjetno dinamičniji, pri čemu će osim kiše, na Jadranu lokalno i obilne, vrlo vjerojatno praćene i grmljavinom, na kopnu biti i susnježice i snijega, posebno u gorju. Prema kartama DHMZ-a, temperatura u Zagrebu će drastično pasti, u samo 24 sata za desetak stupnjeva.

Na Jadranu će probleme stvarati i vjetar - jak i olujan južni te jugo, s kojim može biti i poplavljenih riva te ograničenja u pomorskom prometu, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljna vremenska prognoza:

"U Slavoniji, Baranji i Srijemu u petak biti uglavnom suho te promjenjivo oblačno. Sunčana razdoblja bit će skromna, a mjestimična jutarnja magla može se zadržati i dio prijepodneva. Naime, vjetar će biti slab, sredinom dana tek mjestimice do umjeren južni i jugoistočni. Nakon jutarnjeg mraza danju će temperatura rasti do vrijednosti između 6 i 8 °C.

image

Prognoza za Zagreb

image

Prognoza za Osijek

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje su kraća sunčana razdoblja vjerojatnija prijepodne nakon razilaženja mjestimične magle. Navečer i u noći na subotu kiša. Ujutro tiho, zatim danju slab južni i jugozapadni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno i pretežno oblačno, ujutro ponegdje po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre s maglom. Prijepodne će prevladavati suho vrijeme, a prema večeri rast će vjerojatnost za kišu, ponajprije u Istri i riječkom zaleđu te na obroncima Velebita. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar pa će more biti većinom mirno ili malo valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjiva naoblaka, a sunčana razdoblja češća ujutro. Bit će tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. U unutrašnjosti ujutro mraz, lokalno i magla, a danju temperatura od 9 do 14 °C.

image

Prognoza za Rijeku

image

Prognoza za Split

Na krajnjem jugu Hrvatske djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku. Ujutro će mjestimice biti umjerene bure, zatim će vjetar biti slab. Jutarnja temperatura od 4 do 9 °C, a najviša dnevna oko 13 °C."

Za vikend još većinom suho pa nove oborine

"Nakon mjestimične kiše koja će pasti u noći s petka na subotu veći dio subote na Jadranu će biti suh i uz dosta sunčanih sati, posebno na sjeveru. Zapuhat će sjeverni vjetar i bura, a već u nedjelju zamijenit će ih jugo, s kojim postupno stiže jače naoblačenje sa zapada te će početak tjedna biti vrlo promjenjiv.

Vikend u većini unutrašnjosti uglavnom suh i uz blagi rast temperature. S ponedjeljkom će početi promjenjivo razdoblje, a osim kiše uz zahladnjenje bit će i susnježice te snijega - i to ne samo u gorju", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:29