RACIONALIZACIJA

DRASTIČNA ŠTEDNJA U DRŽAVNOJ UPRAVI Novi mobitel samo ako se stari pokvari, a i novih auta će uzeti nešto manje

Broj vozila koja će se uzimati na jesen smanjen je za 20 posto, čime će se uštedjeti 10,1 milijun kuna
 Goran Mehkek/CROPIX

Svi obveznici javne nabave ubuduće će morati racionalizirati troškove kupnje automobila i mobitela, odlučila je Vlada na jučerašnjoj sjednici.

Prema donesenoj odluci, smanjit će se broj vozila koja će se na jesen uzimati na leasing za 20 posto, pa bi se godišnji izdaci za tu svrhu trebali smanjiti za 10,1 milijun kuna.

Obnova leasinga

- Kada na jesen dođe do obnove leasinga vozila za cijelu državu, a ne za ministre, treba ih zamijeniti. Bit će ih 20 posto manje, ali će se oprema morati zanavljati. Ne radi se o luksuzu, nego o potrebi - pojasnio je jučer premijer Zoran Milanović.

Broj novih pretplatničkih brojeva i mobitela smije se povećati za deset posto, ali samo deset posto postojećih pretplatničkih brojeva može dobiti novi mobitel prilikom produljenja ugovora. Time će se novi mobiteli kupovati samo ako su postojeći neispravni.

Državni ured za središnju javnu nabavu pripremio je natječaj za mobitele za 34 institucije, poput Ureda predsjednice, Sabora, Vlade, ureda i stručnih službi te središnjih tijela.

Analizom dosadašnjih nabava, naime, utvrđeno je da je 2011., prije objedinjavanja javne nabave, prosječna mjesečna potrošnja po pretplatničkom broju iznosila oko 300 kuna bez PDV-a, da bi se tijekom ugovornog razdoblja od 2013. do 2015. ta potrošnja smanjila na 55 kuna bez PDV-a, uključujući i cijenu uređaja.

567 naručitelja

Zato su sada u Vladi odlučili dodatno provesti postupak za još 567 javnih naručitelja, poput sudova, agencija, ureda državne uprave, fakulteta, muzeja, nacionalnih parkova i centara za socijalnu skrb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:53