OPASNE MASTI

DRASTIČNE MJERE EUROPSKE UNIJE U prehrambenim proizvodima od 2021. moći će biti najviše dva posto trans masnih kiselina

 
Ilustracija
 Profimedia, PixPO
 

Trans masne kiseline u prehrambenim proizvodima bit će znatno smanjene.

Europska unija, naime, donijela je zakonsko ograničenje prema kojem će od travnja 2021. njihova maksimalna količina u prehrambenim proizvodima biti 2 grama na 100 grama masti. Radi se o vrsti nezasićenih masnih kiselina koja je izuzetno štetna za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava, a njihova je upotreba vrlo raširena jer su jeftine i dugotrajne, a najčešće se nalaze u margarinu, polugotovoj i prženoj brzoj hrani.

Zadovoljstvo ovakvom odlukom izrazila je i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je kao članica odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta dulje vrijeme lobirala za zakonsko ograničenje trans masti. Čak je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 17:47