Trans masne kiseline u prehrambenim proizvodima bit će znatno smanjene.
Europska unija, naime, donijela je zakonsko ograničenje prema kojem će od travnja 2021. njihova maksimalna količina u prehrambenim proizvodima biti 2 grama na 100 grama masti. Radi se o vrsti nezasićenih masnih kiselina koja je izuzetno štetna za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava, a njihova je upotreba vrlo raširena jer su jeftine i dugotrajne, a najčešće se nalaze u margarinu, polugotovoj i prženoj brzoj hrani.
Zadovoljstvo ovakvom odlukom izrazila je i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, koja je kao članica odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta dulje vrijeme lobirala za zakonsko ograničenje trans masti. Čak je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....