PROBIJENA PSIHOLOŠKA GRANICA

Drastično poskupio benzin: Eurosuper 95 od ponoći 9,31 kn/l!

Benzin je od ponoći poskupio za čak četiri posto!

Cijene benzina u Hrvatskoj od danas su znatno više, što će za sobom potaknuti i rast cijena ostalih roba i usluga, pa ćemo ove godine, upozoravaju analitičari, imati dvostruko višu inflaciju nego lani.

Prema informacijama iz Ine, koje je sinoć objavila Hrvatska televizija (HTV), cijena najkorištenijeg goriva u Hrvatskoj, Eurosupera 95, od danas je viša za četiri posto, te sada iznosi 9,31 kunu po litri, umjesto dosadašnjih 8,98 kuna. Time je probila psihološku granicu od devet kuna, što će dodatno potaknuti ionako raširenu praksu hrvatskih vozača da po jeftinije gorivo odlaze u okolne zemlje u kojima je ono jeftinije, posebno u BiH. Sreća u nesreći je što cijene dizela ostaju iste.

Rast cijena benzina očekivan je, s obzirom da cijene nafte na svjetskom tržištu rastu. Na to nije imuna ni Hrvatska, koja je ovisna o uvozu nafte, pa se ne treba čuditi najavama da bi cijena benzina uskoro mogla prijeći i 10 kuna po litri, o čemu je Jutarnji list već pisao . No, na rast maloprodajnih cijena naftnih derivata, ocjenjuje Zdeslav Šantić, analitičar SG Splitske banke, ipak nisu utjecala samo kretanja na svjetskom tržištu, nego i potezi domaćih vlasti, odnosno jesensko povećanje trošarina.

Više cijene naftnih derivata za sobom bi mogle povući i rast cijena niza drugih proizvoda i usluga, budući da taj energent koriste gotovo svi. Uzme li se u obzir da na svjetskom tržištu divljaju i cijene hrane, jasno je da će rast opće razine cijena kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europe i svijeta, ove godine biti veći nego lani. Na to su, uostalom, jučer upozorilii guverneri središnjih banaka velikih zemalja, koji su se sastali u švicarskom Baselu.

Prema Šantićevim prognozama, cijene na malo u Hrvatskoj bi u 2011. mogle rasti po prosječnoj stopi od dva do 2,5 posto. To je dvostruko više nego u prošloj godini, kada se stopa inflacije u nas kretala oko brojke od 1,2 posto.

„Najveći rast cijena u 2011. vjerojatno će imati hrana“, upozorava Šantić.

Ipak, pravi inflacijski šok Hrvati bi mogli osjetiti tek nakon izbora, odnosno u sljedećoj godini. U prilog tome govori i odluka da se zasad odgodi poskupljenje struje i plina. To će, doduše, ublažiti inflacijske pritiske u 2011., ali ni cijene struje, ni plina neće se vječno moći držati na postojećoj razini, koja je u Hrvatskoj niža od one u ostatku Europe, iz koje uvozimo dobar dio tih energenata. Rezultat toga bit će i znatno drastičnija poksupljenja svih roba i usluga u sljedećoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:59