BUJICA SELI NA ISTOK

Drava prijeti Slavoniji, vodeni val nadire prema Osijeku: ‘Poplavit će šetnicu, ali postavili smo zaštitnu ogradu‘

Najkritičnijom točkom u Slavoniji proglašeno je vikend naselje Karašica, u kojemu živi 60 osoba

Ilustracija

 Željko Hajdinjak/Cropix

Nakon što je poplavila Međimurje i Podravinu, Drava je opasno zaprijetila Slavoniji. Vodeni val nabujalih rijeka nadire prema Osijeku, gdje ga očekuju u petak, zbog čega je na šetnici lijeve obale Drave - koja će, očekuje, se, biti potopljena - isključena struja i postavljene su zaštitne ograde kako bi spriječile građane da unatoč upozorenjima dolaze na opasno područje. Vodeni val, prema predviđanjima, zahvatit će i osječki Zoološki vrt, pa se poduzimaju sve aktivnosti kako bi životinje bile zaštićene od siline vode. Vlasnici ugostiteljskih objekata uz dravsko kupalište Copacabana demontirali su svoje objekte.

Nosi sve pred sobom

Najkritičnijom točkom u Slavoniji proglašeno je vikend naselje Karašica, u kojemu 60 osoba i živi, gdje je podignuta boks-barijera u duljini od 750 metara i napravljeno je više od kilometra zaobalnih nasipa. Do četvrtka ujutro u naselje je dopremljeno, izvijestio je Glas Slavonije, više od 10.000 vreća pijeska. Iako, stanovnici naselja su, nažalost, već navikli na izlijevanje Drave iz korita, jer im se to dogodi dva do tri puta godišnje, no svi se nadaju da se neće ponoviti scenarij iz 2006. godine, kada su kuće bile više od metar i pol pod vodom. Visina vode, rekli su za Glas Slavonije, ne zabrinjava ih, nego ih plaši brzina kojom Drava ovaj put teče i njezina razorna moć koja nosi sve pred sobom.

Jedna od kritičnih točki je i Donji Miholjac, u kojemu se radnici Hrvatskih voda pripremaju na suočavanje s dravskim vodenim valom, koji se očekuje da će u Slavoniju stići za vikend. Za Donji Miholjac na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava. U četvrtak su punili vreće s pijeskom, kako bi ojačali nasip zbog mogućih procjeđivanja, a Crveni križ preko lokalnih medija poziva volontere da se angažiraju u pripremama za obranu od poplave. Podravska Moslavina pod izvanrednim je mjerama.

Drava i Mura ne stvaraju više probleme Međimurju, građani su odahnuli, i na redu je zbrajanje šteta, koje sasvim sigurno nisu male. Ipak, situacija se kontrolira iz sata u sat.

Vikend naselje uz koprivničku Šodericu, u kojemu stotinjak ljudi i živi, do daljnjega će biti bez struje. Šoderica je spriječila dobar dio vodenog vala iz Drave da potopi okolna naselja, jer se najveći dio nabujale Drave zadržao u njoj, pa je došlo do njezina izlijevanja i potapanja cijelog naselja, što je zasigurno prouzročilo ogromnu materijalnu štetu. Iako se voda u četvrtak već dobrim dijelom povukla, tek nakon što se potpuno povuče, radnici HEP-a bit će u prilici ispitati još uvijek potopljene električne kabele.

Odron zemlje

Poplave su prouzročile odrone zemlje, koji još uvijek, ili tek sada, prijete sigurnosti na prometnicama. Tako je u četvrtak ujutro došlo do odrona zemlje na cestu D41 kod Gotalova prema Koprivnici, koja je potom zatvorena za promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:56