'PLAĆENI OGLASI'

Dražen Budiša o medijskom praćenju kampanje: Objavom anketa se ponekad provodi medijski reket

 Andrija Lucic / CROPIX

HDZ očito uljepšava noviju povijest i sadašnjost, a Kukuriku koalicija uljepšava ono što nas čeka sutra. Mi ne nudimo obećanja mimo teškog stanja u kojem se nalazimo, a građanima govorimo da neće biti bolje nakon izbora jer se stanje neprekidno pogoršava i kod nas i u okruženju, pa odgovorna politika mora naciju suočiti s onim što će se događati nakon izbora, izjavio je Dražen Budiša u Zadru i naveo primjer Mađarske koja je pozvala MMF s rastom BDP-a od 1,5 posto što je skoro tri puta veći rast od hrvatskog.

- Presudno je kako će nova Vlada koncipirati proračun: on mora biti manji za deset milijardi kuna ili će doći do pada kreditnog rejtinga zemlje, rekao je Budiša bojeći se da će nova vlast imati krnji legitimitet jer će jedna politička opcija biti predominantna u odnosu na raspoloženje hrvatskih građana.

Po Budiši, Hrvatska mora mnijenjati izborni zakon i formirati nove izborne jedinice u kojima će isti broj glasova značiti i isti broj mandata. Građani trebaju imati mogućnost biranja sustavom otvorenih lista, a moraju se mijenjati i pravila medijskog praćenja stranaka u kampanji jer je sada moguće da se medijskom gužvom prekriju važni sadržaji, a isplivaju efemerni, pa i ridikulozni, smatra Budiša po kojemu bi dva mjeseca prije izbora objava predizbornih anketa trebala biti zabranjena jer se njima krivotvori raspoloženje građana i manipulira, a stranke kao plaćene oglase objavljuju svoje ankete. Postoje i otvorene sumnje da se ponekad radi i o medijskom reketu, kazao je Budiša.

Zabrinjavajuće je što je premijerka navodno pljeskala na homofobnu izjavu Ante Kulušića, rekao je Dražen Budiša pitajući hoće li HDZ u Šibeniku graditi nekoliko Poljana za različite društvene skupine i potom odgovorio na HDZ-ove prozivke da nakon 2000. opet dovodi komuniste na vlast:

- HDZ u svom rječniku nema „kad smo mi izgubili izbore“! Nisu tada oni mogli ostati na vlasti s 20-ak posto glasova, a izbore bi izgubili i bez koalicije HSLS-SDP. Ako sam na vlast doveo 20.000 komunista, tada sam s vlasti skinuo najmanje dvostruko više njih iz HDZ-a, rekao je Budiša. Strah premijerke Kosor od postizbornog „punjenja zatvora HDZ-ovcim“, Budiša je prokomentirao riječima kako bi revanšizam bio katastrofa, te da je obračun s kriminalcima u HDZ-u započeo pod vlašću HDZ-a kada su premijer i trećina Vlade došli pod udar zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:11