PONOVNO RAZRIJEŠEN

Dražen Jelenić opet dobio otkaz u DORH-u zbog ‘afere mason‘, njegova odvjetnica najavila novu žalbu

Aktualna glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je da se Jelenića zbog ‘afere mason‘ izbaci iz Državnoga odvjetništva

Dražen Jelenić

 Damjan Tadic/Cropix

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, a sada zamjenik glavne državne odvjetnice, po drugi je puta nepravomoćno dobio otkaz u Državnom odvjetništvu. Odlučilo je tako Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u ponovljenome postupku protiv Jelenića, a nakon što im je prvo nepravomoćno rješenje u travnju ove godine bio ukinuo Vrhovni sud.

Razrješenje Jelenića, odnosno njegovo izbacivanje iz Državnoga odvjetništva, od DOV-a je zatražila Zlata Hrvoj Šipek, Jelenićeva nasljednica na mjestu prvoga čovjeka DORH-a, a zbog tzv. Afere mason.

Odluku o razrješenju Jelenića DOV je objavio na svojim internetskim stranicama. "Državnoodvjetničko vijeće je, nakon održanog stegovnog ročišta, u stegovnom predmetu protiv zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, zbog stegovnog djela iz članka 85. stavak 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću (Narodne novine broj 67/2018 i 126/2019), odlučilo da je zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske stegovno odgovoran što je počinio stegovno djelo iz članka 85. stavak 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću te mu je, temeljem članka 86. stavak 1. točka 4. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, izreklo stegovnu kaznu - razrješenje od dužnosti", navodi se u priopćenju.

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić rekla nam je u telefonskom razgovoru kako čekaju pisani otpravak odluke te da će se na nju svakako žaliti.

Jelenićevo razrješenje zatražila je glavna državna odvjetnica, smatrajući da je članstvom u tajnoj udruzi slobodnih zidara, ali i prešućivanjem svojega članstva, povrijeđen Etički kodeks državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika.

Jelenić je, pak, tvrdio kako u njegovu članstvu u slobodnim zidarima nema ništa sporno te da to članstvo niti na koji način nije utjecalo na njegov rad u Državnom odvjetništvu.

DOV je u prosincu prošle godine Jelenića nepravomoćno razriješio dužnosti, no Jelenić se na tu odluku žalio, a Vrhovni sud mu je usvojio žalbu te odluku o razrješenju ukinuo i naložio DOV-u da provede novi postupak.

Čitavo vrijeme trajanja stegovnoga postupka protiv njega na snazi je mjera privremenoga udaljenja s dužnosti tako da Jelenić ne radi u Državnome odvjetništvu do okončanja postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 19:39