CRNE PROGNOZE

DRAŽEN OREŠČANIN IZ GLASA PODUZETNIKA O NERADNOJ NEDJELJI 'Blagajna će biti prazna, a poslodavci će otpuštati radnike i smanjivati plaće'

 
Ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Dražen Oreščanin iz Glasa Poduzetnika je u razgovoru za Newsroom N1 televizije komentirao popuštanje restriktivnih epidemioloških mjera koje je u prvoj fazi danas stupilo na snagu.

Oreščanin kaže da još ne možemo očekivati vidljiv skok gospodarske aktivnosti te da mjere trebaju biti razumne i da ih se treba pridržavati. No, valja i jasno reći kad je nešto pretjerano poput, kako tvrdi Oreščanin, pregrada od pleksiglasa u ugostiteljskim objektima.

- Nabava zaštitne opreme će sasvim sigurno poskupjeti usluge, radimo na tome da izračunamo koliko, ali to je i dodatno ulaganje u ljude i prostor - kaže Oreščanin.

Smatra kako u svemu ima dosta nelogičnosti, da su neke djelatnosti u prednosti, a neke zakinute.

- Puno članaka govori tome u prilog tome da u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima nisu evidentirane zaraze. Pitam vas za recimo neki kafić ili restoran u Makarskoj, koji je sezonski obrt, za koga će on sada otvarati? I kada je riječ o kontrolama, nadam se da će inspektori biti pozitivni, a ne represivni - upozorava.

Lošom odlukom za gospodarstvo smatra zabranu rada nedjeljom i uvjeren je da će ta zabrana ostati na snazi i nakon korona krize.

Zagreb, 271014. 
Drazen Orescanin, predsjednik uprave tvrtke Poslovna inteligencija, snimljen u svom uredu u Zelinskoj 4.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / HANZA MEDIA
Dražen Oreščanin

- S ovakvom odredbom imamo još 30 nedjelja do kraja godine koje ćemo biti zatvoreni. Blagajna će biti prazna i neće se puniti. Poslodavci koji će raditi šest umjesto sedam dana morat će otpuštati radnike i smanjivati plaće - uvjeren je Oreščanin, prenosi N1.

Malverzacije poslodavaca kada je u pitanju isplata minimalca nazvao je igrokazom sindikata, a o smanjivanju plaća u javnom sektoru poručio:

- Vilim Ribić istu priču priča već 30 godina, njegovo razumijevanje ekonomije nije relevantno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:49