TRAGEDIJA NA KORNATU

Dražen Slavica ponovno na sudu: ‘Navikao sam se. Teško je. Ja sam svoju kaznu već prošao‘

Dražen Slavica: "Jednako mi je teško kao i prije 13 godina. Očekujem kraj ove agonije!"
Dražen Slavica
 Jure Miskovic/Cropix

Na Vrhovnom sudu traje sjednica vijeća koje će po drugi put odlučivati o oslobađajućoj presudi Draženu Slavici, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku za tragediju na Kornatu u kojoj je prilikom vatrogasne intervencije smrtno stradalo 12 vatrogasaca.

Slavica je dosad dvaput oslobađan optužbe, ali je oba puta Vrhovni sud ukidao presudu i vraćao predmet na ponovljeno suđenje. Posljednji put Slavica je oslobođen pred vijećem zadarskog Županijskog suda 2018. godine, ali se šibensko županijsko državno odvjetništvo žalilo na presudu, pa je Vrhovni sud za danas zakazao javnu sjednicu. Uoči sjednice vijeća Dražen Slavica je među ostalim izjavio:

"Navikao sam se. Teško je. Prošlo je 13 godina i očekujem kraj ove agonije. Ja sam svoju kaznu već prošao - rekao je Slavica uoči ulaska na Vrhovni sud gdje je došao u pratnji svog branitelja, odvjetnika Čede Prodanovića.

Za stradale vatrogasce rekao je da su to prije svega bili njegovi dobri prijatelji i kolege i da mu je iznimno teško zbog onoga što se dogodilo i da mu je jednako teško kako onda tako i danas.

- Iskreno mi je žao, rekao je Slavica.

Njegov branitelj, odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako očekuje da Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu jer smatra kako njegov branjenik nije kriv za ono što se dogodilo na Kornatima jer je tada bio 30 kilometara udaljen od mjesta požarišta, te da su vještaci ustanovili da je uzrok požara tzv. eruptivni požar, rijetka prirodna pojava.

- Obrana je danas izlagala odgovor na žalbu državnog odvjetništva koje je naravno uložilo žalbu na oslobađajuću presudu. Vijeće Vrhovnog suda će donijeti odluku, a mi ćemo ju saznati kada dođe otpravak presude, rekao je Prodanović.

Prodanović objašnjava kako prvi put sud nije ulazio u meritum stvari, jer je bilo nepropisno sastavljeno sudsko vijeće. Po starom ZKP-u je trebalo biti pet, a sudila su tri suca.

- Odluka može biti ili da potvrdi oslobađajuću presudu ili da vrati na prvostupanjski postupak.

Održano je 107 rasprava i pozvano 216 svjedoka od kojih su neki dva put svjedočili.

- To se sve pretvorilo u megapostupak mada on to u suštini to nije. Težak je zbog posljedica koje su nastupile, a ne zbog samog utvrđivanja činjenica, rekao je Prodanović.

Šibenski tužiteljstvo koju je podnijelo krajem svibnja 2018. godine navelo je kako smatraju kako su u presudi pogrešno interpretirani iskazi većeg broja vještaka i svjedoka jer mnogi svjedoci o istim i važnim okolnostima iskazuju bitno drugačije od optuženika, dok su u presudi izostali razlozi čije se iskazivanje prihvaća i zašto.

- U odnosu na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, državno odvjetništvo u žalbi ukazuje na niz činjenica koje su jasno istaknute tijekom postupka a koje je sud zanemario jednako kao što sud nije prihvatio sukladne iskaze svjedoka koji su od početka iskazivali jednako i koji su potvrđeni brojnim dokazima. Državno odvjetništvo smatra i da je sud nekritički prihvatio obranu optuženika danu na raspravi te da postoje razlike u optuženikovoj obrani i iskazima svjedoka prilikom izjašnjavanja o istim okolnostima, naveli su u žalbi iz Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Nakon što čuje argumente optužbe i obrane, koja će sigurno pledirati da Vrhovni sud potvrdi oslobađajuću presudu, Vrhovni sud bi u roku od mjesec dana mogao donijeti odluku hoće li potvrditi oslobađajuću presudu Slavici, vratiti slučaj ponovo na početak nakon 13 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:56