RASPRAVA U SABORU

Drele i Jandroković se porječkali: ‘Imate više od 1100 zaraženih pa vi hodajte bez maske...‘

Sad ću ja staviti masku na usta kao što ste vi stavili masku na usta svima nama koji bi vam se mogli usprotiviti, kazao je Drele
 YouTube/Screenshot

Hrvatski sabor će danas zaključiti prvu redovnu sjednicu nakon koje slijedi dvotjedna stanka, a prije odlaska na stanku zastupnici raspravljaju o Izvješću o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u prošloj godini.

Zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar Drele prilikom izlaganja o Izvješću počeo je pričati o statusu medicinske sestre o razlikama između njih i saborskih zastupnika te se zapitao zašto će imati najavljenu stanku od dva tjedna.

- Status je dobio desetke tisuće lajkova. Znamo svi koji su u ovom sustavu da ove privilegije ne uživa velika većina saborskih zastupnika ili zastupnica. Htio sam ukazati na ono što narod misli o nama i našim privilegijama i načinu kako ovdje radimo - kazao je Drele te upitao zašto se ide na stanku.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković mu je kazao da ne govori o temi izlaganja na što mu je Drele kazao da je posve u pravu. Jandroković je potom kazao da o tome može govoriti u slobodnoj raspravi i najavio da će i on o tome pričati na konferenciji za medije.

- Sad ću ja staviti masku na usta kao što ste vi stavili masku na usta svima nama koji bi vam se mogli usprotiviti u iduća dva tjedna - kazao je Drele.

- Inače, imate danas preko 1100 zaraženih pa vi hodajte bez maske ako mislite da je to u redu - kazao mu je Jandroković.

Sukob možete pogledati na videu od 47. minute.

Hrvatski sabor zasjeda više od parlamenata Slovenije, Austrije, Češke...

Hrvatski sabor koji je ove jeseni, u uvjetima pandemije koronavirusa odradio 21 dan, zasjedao je i zasjeda puno veći broj dana od parlamenata Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Poljske i Slovačke, doznaje se u petak u Saboru.

Više od njega, zasjeda samo mađarski parlament.

Hrvatski sabora skupno zasjeda tri dana u tjednu, mađarski parlament četiri dana, svaki tjedan od ponedjeljka do četvrtka.

U Sloveniji parlament, primjerice, zasjeda šest dana mjesečno, u Austriji tjedan dana mjesečno, u Njemačkoj tjedan do dva, u Slovačkoj dva tjedna.

U susjednoj Sloveniji parlamentarni zastupnici, u pravilu, zasjedaju od ponedjeljka do petka, rad obično završe idući tjedan u utorak.

Ove su godine s radom nastavili 21. rujna, kasnije od svoj hrvatskih kolega koji su izvanredno zasjedali već 2. rujna, zasjedali šest dana, te održali dvije izvanredne jednodnevne sjednice. Sljedeća sjednica slovenskog parlamenta sazvana je za 19. listopada i trajat će također šest dana, doznaje se u Saboru.

Austrijski parlament zasjeda jedan tjedan mjesečno, obično treći tjedan. Prva dva tjedna održavaju se sastanci odbora, a četvrti tjedan je slobodan.

Češka: Dva tjedna u ciklusu od šest tjedana

Češki parlamentarci zasjedaju dva tjedna unutar ciklusa od šest tjedana, ostala četiri tjedna rezervirana su za odobre i ostale aktivnosti.

Nakon ljetnog odmora, češki su parlamentarni zastupnici do sada zasjedali ukupno 10 dana.

U Njemačkoj parlament zajedan jedan do dva tjedna mjesečno s pauzama od tjedan do dva između zasjedanja. Zasjedanje započeto 28. rujna potrajalo je do 9. listopada, rad se nastavlja 26. listopada.

Poljski parlament održava dvodnevne sjednice jednom ili dva puta mjesečno. Prva sjednica nakon ljeta održana je 6. i 17. rujna, druga, 7. listopada, treća će se održati 27. i 28. listopada, a četvrta 4. i 5. studenoga.

Slovački parlamentarni zastupnici zasjedaju jednom mjesečno dva tjedna.

Prva skupna sjednica Hrvatskog sabora nakon ljetne stanke, počela je 16. rujna i trajala do 30. rujna, nova sjednica u listopadu najavljena je za 20. listopada, a zastupnici će neprekidno raditi do 30. listopada.

Stanka za blagdan Svih svetih uobičajena

Stanke su, dakle, sastavni dio parlamentarnog rada, a pogled unatrag u saborski rad, pokazuje da se, u pravilu koncem listopada, a uoči službenog i neradnog blagdana Svih svetih, radila stanka, navode iz saborskih službi.

Novi, 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 22. srpnja, radio je dakle u srpnju, a izvanredni rad nastavio je već 2. rujna, sve uz stroge epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

Hrvatski sabor, najviše predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, svoj rad nije prekidao ni za prvog vala pandemije, a ni nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:50