PODMIĆIVANJE VRHOVNIH SUDACA

Drmić: Dao sam Jurišiću 70.000 eura, nisam znao kako će to pomoći Glavašu

Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić priznao je jučer u sudnici zagrebačkog Županijskog suda da je dao 70.000 eura splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću jer je mislio da može pomoći u predmetu protiv Branimira Glavaša premda, tvrdi, nije znao kako će to učiniti.

Drmić je saslušan u postupku protiv osječkog poduzetnika Drage Tadića, jedinog preostalog optuženika za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se ishodila što povoljnija presuda za Glavaša. Svi ostali sudionici, Jurišić, Tadićeva supruga Božica Ćavar Tadić te Glavaševa bliska prijateljica Sanja Marketić nakon podizanja optužnice priznali su krivnju te su se nagodili s USKOK-om za uvjetne osude.

- Bio sam uvjeren da sam novac dao bezveze jer sam mislio da je jedan promil šanse da on nešto napravi - rekao je Drmić.

Htio zaštititi obitelj

Iako je u nagodbi s USKOK-om potpisao da je bio dio organizirane skupine predvođene Tadićem koja je za podmićivanje sudaca trebala prikupiti čak 750.000 eura, sada tvrdi da ništa od toga nije istina te da je uloga optuženog Tadića zapravo bila sporedna. Više je puta napomenuo da je Tadić rekao da ne želi znati ništa o tome.

- Na sve nas krenuo je medijski linč, a 95 posto toga bila je izmišljotina. Osobno bih to izdržao, ali imam troje djece. Moja je obitelj sve to teško podnosila i kada je došla ponuda USKOK-a, konzultirao sam se s njom. Nagodbu sam potpisao isključivo kako bih zaštitio obitelj od medijskog linča, a mislim da sam to i uspio. Ništa protuzakonito u životu nisam radio - pravdao se Drmić kada ga je Tadićeva braniteljica pitala da objasni razliku između jučerašnjeg iskaza i onoga što je potpisao u sada pravomoćnoj presudi.

Sličan iskaz na jednom od ročišta dala je i Glavaševa prijateljica Sanja Marketić koja je također rekla da je potpisala nešto što nije istina kako bi zaštitila svoju obitelj.

Drmić tvrdi da je od početka bio uvjeren kako je Srećko, kojemu tada navodno nije znao ni prezime, prevarant, no njegova ga je ponuda zainteresirala.

Šeks unaprijed sve znao

- Stvorio je dojam da poznaje širok krug ljudi, a spominjao je i bivšeg predsjednika Mesića. Ponovio je da njegov angažman košta 70.000 eura, ali nije rekao za koga je taj novac. Nije spominjao suce, a ja sam shvatio da se radi o njegovim troškovima, odnosno da toliko košta njegova usluga - svjedočio je Drmić.

Saborski zastupnik objasnio je i zašto je s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i Marketić išao u ured bivšeg predsjednika. Naime, Drmić tvrdi da su samo htjeli provjeriti što je s pravomoćnom presudom Glavašu, no rekao je da nisu saznali ništa konkretno.

- Vi ste očekivali da će bivši predsjednik države znati nešto što se ne smije znati - začudio se predsjednik sudskog vijeća sudac Zdravko Majerović. Drmić mu je uzvratio da je Vladimir Šeks prije prve presude pričao kakva će ona biti, a takva je i objavljena nekoliko tjedana kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:58