DALMATINSKA ZAGORA

Dronovima traže migrante i švercere, snime vozilo koji se ne miče, stigne policija, kad ono - iznenađenje

U policijskoj postaji jedna osoba samo gleda kamere i ako nešto sumnjivo uoči, zove ophodnje

Ilustrativna fotografija

 Dmitri Maruta/Alamy/Alamy/Profimedia/Dmitri Maruta/alamy/alamy/profimedia

Vrgorac kao i svi dalmatinski gradići ima svoje lokacije za razmjenjivanje nježnosti i vođenje ljubavi u automobilima, velika većina mladića i djevojaka to je prakticirala, ali i oni nešto stariji kad bi izišli navečer van ili nakon povratka s noćnog izlaska u Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija.

No, u posljednje vrijeme to je sve rjeđe, ili se traže potpuno nove lokacije - sigurnije. Naime, ljubav u vrgorskim poljima ubile su policijske kamere.

Tinov grad posljednjih godina bio je na udaru migranata, a krajem 2020. godine Ministarstvo unutarnjih poslova je krenulo u nabavku devet stacioniranih sustava za nadzor državne granice, čija je vrijednost u to vrijeme bila oko 7,7 milijuna eura. Osim Slavonije, Baranje i Like, jedna od tih "super kamera", koja čovjeka može locirati na 20 kilometara, postavljena je i na Ilića brdo pokraj Vrgorca i spojena na nadležni koordinacijski centar i policijsku postaju.

- Ta kamera kao na dlanu drži cijelo polje Rastok, dio drugog polja Jezera i sve gore do Stilja. Tako da ništa ne može promaknuti, a osim toga postavljeno je uz granicu i na nekim specifičnim mjestima desetke lovačkih kamera koji dodatno pokrivaju određeno područje. U policijskoj postaji jedna osoba samo gleda kamere i ako nešto sumnjivo uoči, zove ophodnje na tom području da provjere što se događa - kaže izvor Slobodne.

Postaja granične policije Vrgorac posjeduje i dron, koji uglavnom dižu na nepristupačnom području koje kamere ne mogu pokriti, a u nekoliko navrata to su radili na brdsko-planinskim selima od prijevoja Miline zaside do Slivna i Mijaca.

S novom opremom, možemo reći da se stalo u kraj nezakonitim migracijama, jer se među ljudima koji prebacuju ilegalne migrante brzo pročuju te informacije, pa sada, oni koji se bave nekom vrstom šverca i prebacivanjem ljudi, moraju imati neku "vezu iznutra" koja će im otkriti detalje i sheme.

No, vratimo se mladima i njihovim radostima u polju i uz granicu: ako im automobil stoji na mjestu više od sat vremena, a kamera ih je snimila, gotovo je sigurno da će im netko iz policijske patrole pokucati na prozor, da vide tko se tu nalazi i što radi.

A, tu se onda znaju dogoditi razne scene i susresti nenadane "face", a budući da u Tinovu gradu svatko svakoga zna te vijesti se brzo pročuju... Zbog toga mladi, ali i oni nešto stariji željni takvih avantura, traže nove lokacije koje su daleko od očiju kamera i javnosti, ispod nadvožnjaka, prema zapadnim selima Vrgorske krajine, bliže Biokovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:53